През последните няколко месеца се появиха съобщения, че Apple работи по второ поколение AR/VR шлем, въпреки че бяха споделени малко подробности за устройството. Сега сайтът MacRumors получи нова информация за проекта, която ни дава известна представа за дизайна и хардуера на наследника на Vision Pro.

Шлемът Apple Vision Pro от второ поколение, известен под кодовото име Project Alaska и идентификатора на устройството N109, поразително прилича на Vision Pro от първо поколение, обявен на WWDC 2023. Въпреки че устройството запазва естетическите извивки и разположението на бутоните на първия Vision Pro, се очаква разположението на високоговорителите да бъде различно.

Ранните проекти на второто поколение шлем на Apple не включват заоблените области, в които се намират високоговорителите на модела от първо поколение. Вместо това джаджата има плоски и еднакви по цялата си дължина храмчета. Документацията, свързана с Project Alaska, съдържа препратки към неописан аудио аксесоар, вероятно външен високоговорител. В един момент от разработката е имало две различни дизайнерски конфигурации за горните вентилационни отвори - едната е била същата като вентилационните отвори на първото поколение Apple Vision Pro, а другата е включвала две групи от малки отвори тип високоговорител.

Наред с възможността за аудио аксесоар информацията от тези източници предполага, че Apple планира външен пакет батерии, подобен на пакета батерии, използван за първото поколение Apple Vision Pro.

Що се отнася до хардуера, второто поколение Vision Pro ще продължи да включва набор от камери и сензори, подобни на тези в първата версия. По-конкретно, устройството ще разполага с компас, сензор за околна светлина, магнитометър и жироскоп, които вече присъстват в iPhone. Що се отнася до свързаността, второто поколение шлем на Apple ще поддържа Wi-Fi, Bluetooth 5 и аудио с ултраниска латентност (ULLA).

Основни хардуерни компоненти на второто поколение шлем на Apple:

2 micro-OLED дисплея
1 TrueDepth камера
4 камери за компютърно зрение (CV)
2 RGB камери
2 инфрачервени осветителя за слаба светлина
Полуавтоматично регулиране на интерпапиларното разстояние (IPD)
Компас, сензор за околна светлина, магнитометър, акселерометър, жироскоп

Според текущата информация второто поколение шлем на Apple е планирано за етапа на разработване на тестовете за валидиране на продукта (PVT) през 2025 г., което предполага дата на пускане на пазара в края на 2025 г. или началото на 2026 г.

Снимка: Apple

Виж още: И по-евтиният Apple Vision Pro няма да бъде достъпен за мнозина