Apple все още планира да пусне шлема си за смесена реалност Vision Pro в началото на 2024 г. Предполага се също, че той ще струва 3499 долара, което ще го постави извън обсега на повечето потребители. Имаше съобщения, че Apple вече прави планове за по-евтина версия на Vision Pro, но ако сте се надявали цената да е трицифрена, последната история от експерта на тема Apple Марк Гърман може да ви разочарова.

В последния си бюлетин Power One на Bloomberg Гърман съобщава чрез неназовани източници, че Apple "вътрешно е обсъждала цени, вариращи от 1500 до 2500 долара" за по-евтиния шлем Vision Pro. Дори и да попадне в долния край на тази ценова скала, тя все пак ще бъде три пъти по-висока от цената на току-що пуснатия на пазара шлем Meta Quest 3, чиято начална цена е 499.99 долара.

Журналистът твърди, че за да се намали цената, "по-евтиният" Apple Vision Pro ще има дисплеи с по-ниска разделителна способност от модела от първо поколение, както и процесор, базиран на iPhone, а не на процесора на Apple Mac. По-евтината версия може също така да има по-малко външни камери и сензори и да се откаже от функцията Eyesight, която поставя изображение на очите на потребителя на външния му дисплей.

Последната функция може да се окаже положителна в този случай, тъй като много хора смятат, че да се виждат очите на човек, който носи слушалки като Vision Pro, е повече от малко страшно.

Както вече беше посочено от Гърман, според информацията Apple работи и по истинска Vision Pro от следващо поколение с целия високотехнологичен (и скъп) хардуер, но с по-малък и по-лек дизайн. По-рано той съобщи, че някои хора са се сблъскали с напрежение във врата, докато са носели първия Vision Pro, като проблемът се дължал на теглото на устройството.

Снимка: Apple

Виж още: Google плаща на Apple шокираща сума за присъствието си в iPhone