След като миналата година ексцентриците от швейцарското тунинг ателие Rinspeed показаха в Женева прозрачна едноместна бегачка, която отгоре на всичкото беше екологична, през тази ще демонстрират автомобил, способен да се гмурка като подводница. Преди това фирмата пък се прочу с разтегателната си кола.

Засега са готови единствено рисунките. Само с натискане на специален бутон и без да са необходими каквито и да било други интервенции, sQuba се превръща в подводница, която се потопява до десет метра дълбочина. Електрически мотор задвижва задните колела на асфалт и под вода, други два електрически се заемат с релето.

Въпреки че външно автомобилът доста прилича на екологичната американска бегачка Tesla, Риндеркнехт, шеф на Rinspeed, твърди, че sQquba е вдъхновен от Lotus Esprit, с който Джеймс Бонд правеше подводни каскади в епизода от 1977 г. The Spy Who Loved Me. От друга страна пък, Tesla си служи с шаси именно от този модел. Припомняме, че все пак във филма Lotus Esprit беше просто макет, потопен в аквариум.

sQuba е дълъг 3785 мм, широк е 1820 мм и висок 1117 мм, а колесната му база е в размер на 2300 мм. Незареден тежи едва 920 кг. Това е възможно благодарение на карбоновите панели на каросерията. Шасито обаче е стоманено. Гумите са Pirelli P Zero 205/40 R17. Електромоторът е с максимална мощност 37 кВт при 4500 об./мин, а максимумът на въртящия момент от 160 Нм е възможен при 1500 об./мин, съобщава агенция Speed-Press.

Тагове: