Американският софтуерен инженер ветеран и изследовател в областта на сигурността Стив Гибсън обяви нов инструмент за сторидж устройства от Gibson Research Corporation (GRC). Основната цел на ValiDrive v1.0 е да "проверява на място всяко USB устройство за съхранение на данни за измамно липсваща памет", което става все по-важно предвид наплива от фалшиви устройства, заливащи онлайн търговците. Този безплатен инструмент също така проверява всяко свързано с USB устройство за грешки при четене/запис.

В случай че от собствения ви опит с купуването на USB устройства не ви е известен потенциалният риск, Гибсън разкрива, че през последния месец е купил 12 устройства от Amazon и ValiDrive е доказал, че "всяко едно от тях е било фалшиво устройство".

Коментарът на Гибсън беше предизвикан от това, че тестерите на SpinRite v6.1 (водещата система за поддръжка на масови памети и възстановяване на данни на GRC) бяха разтревожени от прекомерното разпространение на фалшиви USB устройства на пазара. Те не предлагат обявения капацитет и редовно губят данни, за да поддържат измамата си.

По-горе можете да видите примерен екран на потребителския интерфейс на ValiDrive, показващ резултат от сканиране. GRC твърди, че това USB устройство е продавано като устройство с капацитет 2 TB, но инструментът е проверил само 62 GB капацитет.

ValiDrive със сигурност изглежда като доста задълбочен инструмент за тестване. Когато Windows и по-малките инструменти за sys-info с удоволствие се съгласяват с измамно описаните капацитети на устройствата и ги съобщават погрешно, за ValiDrive се твърди, че подлага паметта на "576 регионална проверка, за да тества възможността за четене, запис и истинското наличие на памет на всяко [USB свързано] устройство".

ValiDrive 1.0 е приятно компактно и преносимо приложение, както сме свикнали да очакваме от GRC, с размер от само 95 KB. Някои може да критикуват естетиката на Windows 3.1, но други ще я намерят за безпроблемна и функционална или дори за ретро-симпатична. В допълнение към тестовете на Гибсън в Amazon drive, респондентите на публикацията на разработчика в Twitter изглеждат доста доволни от ValiDrive досега. Установено е, че няколко тествани диска, за които потребителите са подозирали, че са фалшиви, са такива. В същото време други, тестващи дискове на големи марки от реномирани продавачи, съобщават за успех при проверката на капацитета.

Снимка: Unsplash/GRC

Виж още: Дори златният Apple Watch за 17 000 долара остана без поддръжка

 

Тагове: