Apple представи пакет от нови функции, предназначени за достъпност на познавателните способности, зрението, слуха и мобилността. Това включва нова функция Personal Voice за хора, които могат да загубят способността си да говорят, която им позволява да създадат "синтезиран глас, който звучи като тях", за да говорят с приятели или членове на семейството. 
Според Apple потребителите могат да създадат Personal Voice, като прочетат на глас набор от текстови подсказки за общо 15 минути аудио на iPhone или iPad. Тъй като функцията е интегрирана с Live Speech, потребителите могат да напишат това, което искат да кажат, и да накарат своя Personal Voice да го прочете на когото искат да говорят. Apple казва, че функцията използва "машинно обучение на устройството, за да запази информацията на потребителите поверителна и сигурна". 
Освен това Apple въвежда опростени версии на основните си приложения като част от функция, наречена Assistive Access, предназначена за подпомагане на потребителите с когнитивни увреждания. Функцията има за цел да "сведе приложенията и преживяванията до основните им функции, за да облекчи когнитивното натоварване". Това включва комбинирана версия на Phone и FaceTime, както и модифицирани версии на приложенията Messages, Camera, Photos и Music, които разполагат с висококонтрастни бутони, големи текстови етикети и допълнителни инструменти за достъпност. 

Работата по "персонализиран режим за достъпност" беше забелязана в края на миналата година в бета-версията на iOS 16.2. Apple казва, че функциите ще се появят "по-късно тази година", което предполага, че те може да са част от iOS 17. 
В помощ на незрящите или потребителите със зрителни проблеми има и нов режим за откриване в Magnifier, който е предназначен да им помогне да взаимодействат с физически обекти с многобройни текстови етикети. Като пример Apple посочва, че потребителят може да насочи камерата на устройството си към етикет, например клавиатура за микровълнова печка, който iPhone или iPad след това ще прочете на глас, докато потребителят движи пръста си по всяка цифра или настройка на уреда. Компанията добавя и по-лесен начин за регулиране на размера на текста във Finder, Messages, Mail, Calendar и Notes на Mac. 
Потребителите ще могат също така да спират на пауза GIF-ове в Safari и Messages, да персонализират скоростта, с която Siri им говори, и да използват Voice Control за фонетични предложения при редактиране на текст. Всичко това надгражда съществуващите функции за достъпност на Apple за Mac и iPhone, които включват субтитри на живо, екранен четец VoiceOver, Door Detection и др. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Google ще плати абсурдна сума за вашия iPhone, ако преминете към Pixel Fold

Тагове: