Samsung Galaxy S23 Ultra има един от най-добрите дисплеи на флагмански смартфон в момента, като му съперничат само OPPO Find X6 Pro по яркост и Sony Xperia 1 V по резолюция. Със серията Galaxy S24 очакваме Samsung да вдигне летвата със значими подобрения. Изглежда, че Samsung иска да стане по-ярък и по-плосък с дисплея на Galaxy S24 Ultra, ако се вярва на новите изтичания на информация.

Според профила Ice Universe, Samsung Galaxy S24 Ultra ще се предлага с 6.78-инчов дисплей с разделителна способност 3120 x 1440, съотношение на страните 19.5:9 и максимална яркост от 2500 нита. Съотношението на страните е погрешно споменато като 19.5:5, но е уточнено в последващ пост

Ice Universe няма безупречни резултати по отношение на течовете, така че съветваме да приемате тези спекулативни твърдения с известна доза недоверие. Ако те наистина са реални, дисплеят на Galaxy S24 Ultra ще бъде със 750 нита по-ярък (в пикова яркост) от този на Galaxy S23 Ultra (1750 нита) и ще съответства на пиковата яркост на Find X6 Pro.

В изтичането на информация не се споменава нищо конкретно, но се спекулира, че Samsung може да използва панела M13, който се отнася до 13-ото поколение високопроизводителен OLED панел. Твърди се, че тези панели са по-тънки и енергийно ефективни.

Публикацията представя и макет на рендера на това как би могъл да изглежда Galaxy S24 Ultra.

Най-голямата и най-забележима промяна, която можем да видим от визуализацията, е, че Galaxy S24 Ultra може да се откаже от извитите дисплеи. Вместо това може да получим телефон с плоска предна част, подобно на това, което виждаме при сегашните Galaxy S23 и Galaxy S23 Plus. Но Samsung би могла да запази острите ъгли на Ultra при S24 Ultra, придавайки му уникален вид.

Подобни твърдения чуваме и от източника Digital Chat Station, който предполага, че всички телефони от серията Galaxy S24 може да са с плоски дисплеи.

Ако това е вярно, за първи път от много години насам абсолютният топ флагман на Samsung ще се откаже от извития дисплей. Всъщност 2024 г. може да е годината, в която флагманската линия на Samsung (или дори цялата линия смартфони) изобщо няма да има телефони с извит дисплей.

В продължение на около десетилетие Samsung с цялото си сърце прегръщаше извитите дисплеи в серията Galaxy S (като се започне с Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge, пуснати през 2015 г.), а дори някогашната серия Note премина границата (с Galaxy Note Edge, пуснат през 2014 г.) и прегърна извитите дисплеи.

Оттогава извитите дисплеи се превърнаха в показател за "премиум" и "луксозен" дизайн при смартфоните, като единственият забележителен задържащ се модел е iPhone на Apple, който се очаква да продължи да бъде с плоски дисплеи дори при серията iPhone 15. Плоските дисплеи вероятно са по-лесни за държане и използване и се съчетават много добре със защити на екрана и калъфи.

Останалата част от индустрията за смартфони последва стъпките на Samsung, като повечето смартфони Pro и Ultra са с извит дисплей. Ще бъде интересно да видим как индустрията и потребителите ще реагират на евентуалното връщане на Samsung към плоските дисплеи.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Galaxy S24 разполага с ексклузивен Snapdragon 8 Gen 3 чип, рекламиран за Galaxy