На своето събитие Build Microsoft обяви, че нов асистент с изкуствен интелект, наречен Copilot (който вече е наличен в няколко приложения на Microsoft), ще се появи в предварителната версия на Windows 11 през юни.

Не знаем дали въвеждането на Copilot като "личен асистент" за целия Windows означава, че това, което е останало от Cortana, ще бъде презаписано в новата платформа, но може и да е така, тъй като Copilot изпълнява същата функция, но с повишена интелигентност, осигурена от генеративен езиков модел. Copilot може да отговаря на въпроси за функциите на Windows, да предлага плейлисти за Spotify, да обобщава съдържанието на документи и да изпълнява заявки от типа "Може ли да изпратите това лого на дизайнерския екип в Teams?".

Последната задача беше налична, като през Teams се сподели изображение, но предполагаме, че целта е била да се покаже способността на Copilot да обработва заявки на естествен език, а не да се демонстрира ефективно използване на компютъра.

Видеоклипът на Microsoft не е толкова забавен за гледане, колкото успоредната демонстрация на Adobe Photoshop AI, но ако интуитивността наистина е налице, може би ще имате някаква полза от Copilot.

"Точно както в Bing Chat, можете да задавате на Windows Copilot различни въпроси - от прости до сложни", пише ръководителят на Windows Панос Панай в публикация в блога на компанията. "Ако искам да се обадя на семейството си в Кипър, мога бързо да проверя местното време, за да съм сигурен, че няма да ги събудя посред нощ. Ако искам да планирам пътуване, за да ги посетя в Кипър, мога да помоля Windows Copilot да намери на семейството ми полети и места за настаняване за средата на зимната ваканция."

Имаме чувството, че Панай вероятно няма нужда да пита Copilot колко е часът в Кипър, за да знае кога може да се обади на семейството си, но разбираме идеята: можете да помолите асистента да направи нещо.

Панай имаше и други новини за споделяне: нови функции за разработка на ИИ в Windows 11 и специален раздел за инструменти за AI в Microsoft Store, където технологията ще се използва и за генериране на резюмета на потребителски отзиви.

Снимка: Unsplash

Виж още: Минаха десетилетия, но Windows най-накрая получава вградена поддръжка на RAR