С ход, който може да означава началото на края на света, Microsoft обяви тази седмица, че се случва немислимото: добавя собствена поддръжка на файловите формати за компресиране 7z и rar. Това е сеизмична стъпка, която буквално чакахме от десетилетия.

Ако сте ъпдейтнали до Windows 11, вероятно сте решили, че тази чисто нова операционна система на една от най-големите компании в света е достатъчно напредничава, за да може да разархивира zip файлове - формат за компресия, който дебютира през 1989 г., а също и rar файлове от 1993 г. Но не бързайте, защото очевидно 30 години и 12 различни версии на Windows оттогава насам не са били достатъчни, за да се изгради поддръжка за такъв вид усъвършенствано декомпресиране.

А за файловете 7z дори не говорим. Този нов формат за компресиране от 1999 г., домейн на шампиона с отворен код 7-Zip? Твърде млад и твърде недоказан.

И какво от това, че вградената в Windows поддръжка за 7z вероятно вече би могла да направи морално остарял древния формат zip? Microsoft е имала по-важни приоритети, като например да преработи менюто с десния бутон на мишката, така че дори да имате инсталиран 7-Zip, да е много по-досадно за използване от вградения екстрактор на Microsoft.

Но всичко това е на път да остане в стария Windows 11. В най-новата актуализация на Windows 11, обявена на годишната конференция Build на Microsoft, има цял куп нови функции на изкуствения интелект и "добавена собствена поддръжка на допълнителни архивни формати, включително tar, 7-zip, rar, gz и много други, използващи проекта с отворен код libarchive".

"Сега можете да получите подобрена производителност на архивната функционалност по време на компресиране в Windows", се казва в блога на разработчика.

Промяната може да е повече символична, но от някаква гледна точка Windows се нуждаеше точно от такава проста и важна функционалност, за да се превърне в по-лесна и удобна за използване платформа.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft отваря вратата за повече приложения за Android в Windows 11

 

Тагове: