Google са изправени пред дело за няколко милиарда паунда във Великобритания. Обвинението е, че притежаваният от тях сайт за видеосподеляне YouTube системно нарушава законите за поверителност и отгоре на всичко проследява децата онлайн.

Искът, подаден от името на повече от 5 милиона британски деца и техните родители, е предявен от Дънкан Маккан и е подкрепен от Foxglove – компания, чиято дейност са дела, свързани с технологии и комуникации. Ако искът е успешен, потенциалната сума на обезщетението ще е в порядъка на 2.5 милиарда лири (3.2 милиарда долара), които, разпределени между ищците, се равняват на суми между 100 и 500 паунда на дете.

Обвинението твърди, че методите на YouTube за таргетиране на непълнолетни потребители са „големи нарушения“ на правилата за поверителност във Великобритания и ЕС, които са разработени, за да защитят гражданите и собствените им лични данни. Сайтът е обвинен, че системно нарушава тези закони, като събира данни за деца, без да получи предварително съгласие на родителите.

От YouTube все още нямат официално становище относно обвинението, като единственият коментар, който е направен до този момент, е, че платформата не е предназначена да се използва от лица под 13 години. Приложението YouTube Kids е разработено специално за деца, а компанията твърди, че „постоянно работи върху разработването на по-добри начини за предпазване на децата и семействата“.

От няколко години всички онлайн платформи, предлагащи съдържание за деца и непълнолетни потребители, се следят изключително внимателно и са постоянно подлагани на проверки от няколко надзорни органа на ЕС. Целта е да се изяснят правата на децата съгласно строгите правила за защита на данните на Европейския съюз.

Снимка: shutterstock

Виж още: Илон Мъск смята, че името на детето му звучи като парола (ВИДЕО)