Миналата седмица Google обяви малка актуализация, която може да доведе до най-голямата промяна в историята на киберсигурността - края на паролата. Отсега нататък т.нар. passkeys ще заменят по подразбиране паролите като инструмент за влизане в Google. Компанията твърди, че планът ѝ е да направи "паролите рядкост и в крайна сметка отживелица".  
Вече сте запознати с passkeys, дори и терминът да не е ежедневие. Технологията ви позволява да влизате в акаунтите си, като използвате същия метод, с който отключвате устройството си, например пинове или биометрични данни като отпечатъци от пръсти или лица. Основното предимство е, че тези методи са устойчиви на фишинг, тъй като хакерът се нуждае от действителното ви устройство, а не само от паролата ви, за да проникне в него. 
Passkeys също са предпочитани от потребителите, защото не е необходимо да запомняте дълги и сложни пароли. Според Google те са и с 40% по-бързи. 


В продължение на поне едно десетилетие експертите предричаха и призоваваха за края на паролите, въпреки че досега те бяха неуязвими. Но Google вероятно е в по-добра позиция от всеки друг да изпълни тази закана напълно, а задаването на нови настройки по подразбиране в компания, в която почти всеки интернет потребител има акаунт, е феноменално мощно оръжие. 
Според официалното съобщение следващия път, когато влезете в Google акаунта си, е доста вероятно да  ви бъде представена опцията "Пропуснете паролата, когато е възможно", ако се потопите в настройките на акаунта си в Google. 
Паролите няма да изчезнат веднага и ще мине много време, преди да бъдат премахнати напълно. Засега Google ще ви позволи да запазите опцията за използване на парола, както и ще можете да се ориентирате и за други варианти за верификации.  
Ако паролите наистина са отговорът, Google и компания трябва да накарат обществеността да свикне с тях и след това да насърчат останалата част от технологичната индустрия да се включи в борбата. Това ще отнеме време, но безброй хора вече използват пароли, а Google и Apple вече си партнират с компании, включително Uber и eBay, а WhatsApp очевидно е следващият на опашката.  

Снимки: Unsplash

Виж още: ИИ асистентът с Bard ще зарадва най-напред собствениците на Pixel и S24 телефоните