Преди няколко години Qualcomm въведе нова конвенция за именуване на своите чипсети за смартфони, като се отказа от марката Snapdragon 800 в полза на Snapdragon 8. Сега компанията променя нещата с чиповете си за персонални компютри.

Американският дизайнер на чипове обяви, че новите му процесори за персонални компютри, използващи персонализирани процесорни ядра Oryon, ще се наричат серия Snapdragon X.

Qualcomm също така бегло намекна какво да очакваме от чиповете от серията Snapdragon X, като заяви, че можем да очакваме "производителност от следващо ниво, изкуствен интелект, свързаност и живот на батерията".

Компанията отбеляза, че самият процесор Oryon ще донесе "квантов скок напред в производителността и енергийната ефективност". Тя добави, че комбинацията от CPU и NPU ще доведе до по-добри изживявания в устройството, като посочи нарастващата тенденция за генеративен AI.

Припомняме, че това е третият опит за ново брандиране.

Първите процесори за персонални компютри на Qualcomm бяха показани през 2017 г. и 2018 г. и наследиха схемата за именуване Snapdragon 800 (напр. Snapdragon 835/850) от SoC за смартфони на фирмата. Но компанията премина към ново брандиране през 2019 г. с чипове като Snapdragon 8C и 8CX. Тази последна схема за именуване в крайна сметка се превърна в малко наситена с думи поради имена като Snapdragon 8CX Gen 3 и Snapdragon 7C Gen 2. Така че се надяваме брандирането на серията Snapdragon X в крайна сметка да не се превърне в азбучна "супа".

Qualcomm също така потвърди, че ще разкрие повече подробности за серията Snapdragon X на своята среща Snapdragon Summit по-късно този месец. Следователно няма да ни се наложи да чакаме твърде дълго, за да получим повече информация за амбициозното семейство чипсети.

Снимка: Unsplash

Виж още: Разделянето на Exynos/Snapdragon чипове при Galaxy S24 вероятно ще се върне с леки промени

 

Тагове: