Наследникът на Twitter, известен просто като X, се опитва да намери купувачи за потребителските имена, които е възстановила от неактивни акаунти, като дори е стигнала дотам, че е изпратила имейли с искане за "фиксирана такса от 50 000 долара за иницииране на покупка" според Forbes. Илон Мъск обяви още през май, че X ще започне да изчиства акаунти, които са останали неактивни, и намекна за планове за рециклиране на неизползвани имена.

Според имейли, видени от Forbes, X вече има работна група, наречена @Handle Team, която работи по създаването на пазар за закупуване на вече неактивни акаунти. Тази година X промени политиката си, като посочи, че потребителите трябва да влизат в профила си на всеки 30 дни, за да останат активни, и рискуват да бъдат спрени или окончателно премахнати, ако не са влизали достатъчно дълго време. Не е ясно колко време трябва да остане неактивен, за да бъде изхвърлен от платформата. След като през пролетта на тази година националното обществено радио на САЩ NPR напусна сайта, Мъск започна да заплашва с преназначаване на юзърнейма му само няколко седмици по-късно.

Към момента получаването на неактивното име на друг потребител не изглежда да е нещо, което всеки може да направи. Уебсайтът на X все още твърди, че не може да освобождава неактивни потребителски имена. Но докладът на Forbes предполага, че компанията разглежда възможността за пазар на имената като още един начин за привличане на пари от потребителите. Съвсем наскоро компанията въведе две нови нива на абонамент за платени потребители - ниво Premium+ за 16 долара на месец и по-оскъдно ниво basic за 3 долара на месец.

Снимка: Unsplash

Виж още: Някои от най-популярните уебсайтове имат сериозен недостатък в сигурността при логване