В интервю за BBC News шефът на Spotify Даниел Ек разкри, че компанията няма да забрани музиката, създадена от изкуствен интелект (ИИ), в своята платформа. Той заяви, че музиката с изкуствен интелект е легитимна, но не бива да се използва за подражание на изпълнители без тяхното разрешение; по-рано тази година тя премахна някои музикални произведения, в които бяха използвани гласове на клонинги с изкуствен интелект на Drake и The Weeknd.

Ек очерта три категории изкуствен интелект пред ВВС. Той заяви, че инструменти като auto-tune са добри, тъй като могат да подобрят музиката, но инструменти, които имитират изпълнители, не са. Той също така описа "спорно средно положение", при което ИИ се използва за създаване на музика, повлияна от съществуващи изпълнители, но не ги имитира директно.

Едно от първите приложения, които хората откриха с ChatGPT при стартирането му, беше способността му да изрича стихове за секунди. Инструменти като DALL-E също могат да създават произведения на изкуството с проста подкана от потребителя. По същия начин има и инструменти, които могат да създават музика.

Разрешаването на музиката с изкуствен интелект в Spotify вероятно е разумно решение. Основната притегателна сила на Spotify е огромната му библиотека с музика, която може да се ползва безплатно. Ако някога музиката с изкуствен интелект се превърне в значителна ниша на музикалния пазар, тогава създателите ще могат да я предлагат чрез Spotify.

В интервюто Даниел Ек заяви, че въпросът за изкуствения интелект в музиката вероятно ще се обсъжда "много, много години". Поради автоматизирания си характер някои хора не смятат, че той наистина може да бъде поставен на същото ниво като музиката от хора, която е получила емоционален принос и изисква усилия за създаване.

Ако изкуственият интелект си проправи път в популярната музика, тя ще бъде неразличима за повечето слушатели. За творците обаче, които могат да бъдат засегнати финансово от използването на ИИ, това определено е спорен въпрос.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nio Phone е смартфонът с най-задълбочена интеграция с автомобил до момента