Nio обяви първия си телефон днес на голямо събитие в Китай. Китайският производител на електромобили постави в телефона чипсет Snapdragon 8 Gen 2, а на гърба му - три 50 MP камери. Тъй като е първо автомобилна компания, Nio е направила така, че телефонът да се използва и като ключ за автомобил, който работи дори когато е изключен; това е само една от над 30-те функции, свързани с автомобила, които се активират чрез специално приложение.

Смартфонът има 6.81-инчов LTPO OLED дисплей в предната част с честота на опресняване до 120 Hz и обявена максимална яркост от 1800 нита. Разделителната способност е 1440p. Налице е 12 GB или 16 GB RAM, а паметта за съхранение е 512 GB или 1 TB.

Островният дизайн на камерата е освежаващ в света на кръглите и правоъгълните устройства. И трите сензора, заедно с LED светкавицата, са разположени в квадратна формация. Основната 50 MP камера, има сензор Sony IMX707 и OIS и се намира в долния ляв ъгъл.

В горния ляв ъгъл е ултраширокоъгълната камера със сензор Sony IMX766 и 110-градусова фокусна точка, а третата камера, поставена в долния десен ъгъл, е перископна телефото камера със сензор Sony IMX890, 2.8x оптично увеличение и също OIS.

Nio Link е приложението, което отговаря за всички функции, свързани с автомобила. Благодарение на технологията UWB автомобилът разбира когато телефонът на собственика е наблизо и автоматично се заключва и отключва. Приложението предлага също така управление на климатика, настройките на седалките и музиката и, разбира се, дава информация за състоянието на батерията и приблизителния пробег.

Nio Phone може да бъде поставен и в системата на автомобила ES8, където автоматично ще се превърне в екран за управление на музика, околна светлина и др. Дестинацията може да бъде предварително зададена чрез специалното приложение за навигация и тя автоматично ще се премести в системата за забавление, след като телефонът е в автомобила. Също така телефонът може да използва камерите около автомобила, за да запише видеоклип и след това да го редактира и сподели.

Nio Phone може да се свърже към автомобила като външен екран, на който може да се стартира второ приложение паралелно. Големият екран може да се използва за видеоразговори и дори за игри. Самият телефон има потребителски интерфейс Sky UI, в който има уиджет за по-лесен достъп до Nio Link. Освен това той има добре изглеждащ интерфейс, а Nio гордо заяви, че устройството няма реклами в системата, нито пък има блокиращ софтуер.

Заради разширения достъп до автомобила Nio обяви, че телефонът ще има по-строги мерки за сигурност срещу зловреден софтуер и ще има по-добра защита на данните чрез криптиране както на устройството, така и в облака. Телефонът има 5200 mAh батерия с 66 W кабелно бързо зареждане и 50 W безжично, а също така има и обратно безжично зареждане. Устройството е сертифицирано и по стандарта IP68.

Началната цена е еквивалентът на 900 долара/835 евро за версията с 12/512 GB. 12 GB/1 TB е 950 долара/900 евро, а вариантът с 16 GB/1 TB е 1025 долара/965 евро.

Снимка: Nio

Виж още: Лаптопът на Razer и Lamborghini: абсурдно скъп и леко оранжев