За някои потребители възможността да инсталират директно Android приложения в Windows 11 e много притегателна характеристика на новата платформа. За съжаление има редица ограничения, най-голямото от които е лимитираната селекция от официално поддържани програми. Техният каталог несъмнено ще се развива с времето, но засега ограничението е факт. За щастие дори и на не толкова технически грамотните потребители вече съществува инструмент, който да им позволи да извлекат максимума от поддръжката на Android в Windows 11.

Новият софтуер се нарича WSAtools. Можете просто да го свалите безплатно от Microsoft Store, след което да изберете произволен АРК файл, който сте придобили отнякъде, и да го инсталирате като нормално Windows приложение. Целият процес е автоматизиран, така че не трябва да инсталирате ADB или да учите излишни команди.

Очевидното предимство на програмата обаче повдига и въпроса за сигурността на Android субсистемата в Windows 11. Така както е опасно лесно да заразиш Android телефон с потенциално вреден АРК файл, същите уязвимости сега могат да се използват за неразрешен достъп и пробив в Windows 11. Засега цялата Android система е в процес на разработка и напасване, така че потребителите трябва поне временно да ограничат своя ентусиазъм и да внимават какво свалят и инсталират на лъскавите си нови компютри с Windows 11.

Снимка: WSATools

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер