До няколко години Toyota възнамерява да разработи нова електрическа батерия за коли, която ще осигури с поне 15 процента по-добър живот и по-голям обхват на е-колите, предава Venture Beat.

“Литиево-йонната батерия е ключова технология за електрическите коли и има очевидна нужда да бъде подобрена още повече”, казва Хисао Ямашиге, шеф на подразделението за батерии в японския автомобилен гигант.

Подобряването на капацитета на литиево-йонните батерии е много важно както за традиционните производители като Toyota, така и за новите играчи като Tesla, защото в момента нейният предел вече е достигнат. Поради това производителите на електрически и хибридни автомобили търсят нови и по-развити технологии, които да подобрят живота на батериите, максималното разстояние, което може да се измине с един заряд, и тяхната безопасност. Toyotа, която е най-големият японски автопроизводител, подготвя нова електрическа кола на име Prius Prime, както и напълно нов модел, който ще бъде показан през 2020 г.

Инженерите на компанията са успели да изучат как се движат в реално време литиевите йони в електродите и това ще доведе до нов дизайн, който да предотврати техните неравномерни скупчвания - нещо, което в момента ограничава живота на батериите и предизвиква прегряване.

Виж още: NIO EP9 иска да бъде Tesla на суперколите с електричество