Tesla вече показа, че електрическите коли могат да бъдат не по-малко бързи от своите събратя, задвижвани с бензин, а сега NIO пък иска да покаже, че Ferrari, Lamborghini и Porsche също имат от какво да се страхуват. Младата марка е собственост на китайската компания NextEV, която вече е известна със своя състезателен отбор от Формула Е.

Сега тя иска да използва същата електрическа технология, но да я приспособи за шосето, макар и под формата на суперавтомобил.

Резултатът е NIO EP9 - звяр с 1340 конски сили под капака благодарение на четири електрически мотора. Общата мощност на колата е 1 мегават и тя съвсем логично е доста бърза. Максималната ѝ скорост е 312 км/ч, а ускорението от 0 до 100 става за 2.7 секунди. Колата е и доста аеродинамична и през октомври успя да постави рекорд на известната писта Нюрбургринг в Германия, пише Slash Gear. Около волана са поставени три дисплея с различна информация и сензори, които отчитат представянето.

Засега NIO EP9 все още няма крайна цена, нито премиерна дата, но имайки предвид характеристиките ѝ, със сигурност няма да е евтина.

 

Виж още: Cadillac вижда в автономните коли края на традиционната автомобилна индустрия