По-рано този месец Sony обяви пускането на ново устройство, насочено към геймърите и стриймърите, и беше интересно да видим как експертизата на компанията зад PlayStation 5 се пренася в ориентиран към производителността смартфон, който може да бъде обявен за духовен наследник на стария Xperia Play. Sony разби нашите надежди за нов смартфон днес и вместо това пусна устройство, което бяхме виждали преди в тийзъри – охлаждащ аксесоар за своя смартфон Xperia 1 IV, оптимизиран за превръщането на непретенциозния смартфон в център за игри и стрийминг.

По-рано се предполагаше, че аксесоар за охлаждане, подобен на този, включен в ASUS ROG Phone, ще придружава бъдещия телефон за игри на Sony. Както се оказа, компанията видя, че охлаждането не е силната страна на Xperia 1 IV, и затова проектира новия Xperia Stream като решение, специфично за устройството.

Sony казва, че е проектирала Xperia Stream в сътрудничество с професионални играчи на електронни спортове, които са помогнали аксесоарът да е удобен за държане по време на дълги игрови сесии, дори и с ръкохватка с четири пръста. Аксесоарът е изпъкнал отвън и има мрежест прорез около скрит охлаждащ вентилатор с вентилационни отвори от двете страни. Вътрешността му позволява на вентилатора да отвежда горещия въздух, останал между телефона и Xperia Stream. Аксесоарът просто се закрепва към телефона ви и използва USB-C порта на телефона за захранване на вентилатора и прехвърляне на данни.

Разбира се, Sony може да предлага едни от най-добрите безжични слушалки и поддръжка на Wi-Fi 6E, което е удобно, но компанията също така разбира, че професионалните геймъри ценят връзките с нулево забавяне на сигнала от управлението. И така, Xperia Stream предлага вграден 3.5 мм жак за слушалки и RJ45 Ethernet порт. Аксесоарът за охлаждане включва USB-C порт за зареждане на телефона и специален HDMI порт, така че стриймърите могат лесно да закачат своите карти за видеозаснемане, за да излъчват геймплей при 1080p и 120 Hz. Когато са свързани, всички кабели висят надолу, така че телефонът не трябва да става небалансиран или неудобен за държане.

Sony вече показва Xperia Stream на уебсайта си, но подробности относно цената и наличността му все още не са ясни. Посочен е и пакет Gaming Edition, който комбинира Xperia 1 IV с новия Xperia Stream. Въпреки това, ако сте нетърпеливи да се сдобиете с този нов аксесоар, можете да го видите в действие на изложението Tokyo Game Show 2022, започващo на 15 септември.

Снимка: Sony

Виж още: Следващият Xperia продукт е за професионалните геймъри - но какво може да е?