Когато Windows 11 се появи, мнозина от нас решиха да проверят дали компютрите им покриват изискванията и за изненада откриха, че дори машини на по няколко години не са съвместими с новата операционна система. Част от потребителите решиха да предприемат необходимите стъпки, но други просто заявиха, че не се интересуват от теста и ще си продължат както досега. Microsoft, разбира се, пострада от решението на вторите, като процентът на компютри с Windows 11 не нараства особено бързо.

Ето защо гигантът реши да предприеме по-различен подход: онези, които са се сдобили с актуализацията на Windows от януари 2023 г., са притеснявани от „воден знак, който гласи че „системните изисквания не са изпълнени“. Съобщението се изписва в долния десен ъгъл на работния плот, ако операционната система забележи, че хардуерът не отговаря на минималните изисквания. Възможно е виновникът да е всеизвестният TPM 2.0 (Trusted Platform Module), използван от услуги като BitLocker и Windows Hello. Той стана популярен с това, че повечето нови процесори и дънни платки имат вградена възможност за TPM 2.0, но функцията не беше гарантирана преди пускането на Windows 11. Windows общността не остана доволна от срамните съобщения и откри начин да ги премахне, дори при технически несъвместимите машини.  
Още през декември независим съветник на Microsoft предложи да бъде променен файлът на системния регистър, така че Windows да не засича недостатъците. Както знаете, това има своите недостатъци, като анулиране на софтуерната гаранция на вашата машина.  
Ако все пак не сте готови за знака на срама или трикове, имате време до 2024 година преди ъпгрейдът да стане наложителен.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Вече няма пречка да пуснете Windows на вашия Мас с чип от Apple