Тези, които искат да надстроят до Windows 11, трябва да се уверят, че компютрите им имат поне 4 GB RAM и да отговарят на останалите доста високи хардуерни изисквания. Въпреки това, както се оказа, можете да стартирате Windows 11 на система с почти 21 пъти по-малко памет от минимума.

Достигането до работния плот на Windows 11 на виртуална машина със 196 MB RAM стана възможно благодарение на наскоро публикуваната модификация Tiny11. Tiny11 премахва ненужните компоненти, за да деблокира операционната система, да намали нейния отпечатък до по-малко от 8 GB и да намали изискването за памет до само 2 GB.

Както е показано от профила @XenoPanther, 2 GB все още са твърде много – истинските ентусиасти преминават към нивата от ерата на Windows 98.

„Отне само 30 минути от BSOD грешки и още 15 минути, за да отворите диспечера на задачите. Впечатлен съм, че стартирането на Windows 11 (пълен работен плот) на 196 MB дори е възможно“, казва ентусиастът.

Много малко ще искат да използват компютър с Windows 11 и 196 MB RAM. Стартирането на операционната система отне повече от 30 минути (и няколко BSOD грешки), плюс още 15 минути, за да отворите диспечера на задачите и да станете свидетели на мерзостта. Разбира се, операционната система на Microsoft има вградени инструменти за компресиране на паметта и работа при ниски нива на RAM, но стартирането с толкова малко ресурси и оставането в относително работещо състояние несъмнено е впечатляващо.

Ако вашият компютър не може да работи с Windows 11, но има по-сериозно количество RAM, Tiny11 може да е вашият билет за света на най-новата операционна система на Microsoft. Просто имайте предвид потенциалните рискове от използването на неофициални Windows ISO и се уверете, че имате валиден ключ (все още можете да активирате Windows 11 със стари Windows 10, 8.1, 8 и 7 ключове). Разработчикът на Tiny11 наскоро публикува мини ЧЗВ, за да отговори на някои от притесненията на потребителите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Опасен малуер може да се промъкне от търсачката на Google във вашия Мас