Някои хора планират да се съхранят в криоконсерваторни камери с надеждата да изменят естествения ход на живота, ако или когато учените открият как да ги възкресят. Изглежда, че в интернет вече има подобна възможност: да замразите своя цифров отпечатък.

WordPress обяви интригуващ 100-годишен план, предназначен за тези, които желаят да удължат и обновят своето онлайн наследство за поколенията - а може би дори и за цял живот.

В основата на този план е цял век гарантирана собственост върху домейн. Уеб хостингът очаква това да бъде привлекателно за семействата, които искат да съхранят своите дигитални спомени - включително снимки, видеоклипове и аудиоклипове, - за да си ги припомнят бъдещите поколения. 100-годишният план може да се хареса и на основатели, които искат да осигурят бъдещето на своите компании и да документират хронологията им от сега до по-нататък, както и на физически лица, които търсят онлайн пространство, което да се адаптира гъвкаво към времето.

Не е изненада, че безсмъртието си има цена. За да задържите виртуалния си дом за цял век, за разлика от 10-годишния живот на стандартните домейни, компанията иска еднократна такса от 38 000 долара.

Пакетът включва функции, които потребителите очакват от план за WordPress, включително неизмерена честотна лента, поддръжка 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, "най-доброто в класа" време за зареждане, сложни разпоредби за сигурност и множество резервни копия в глобални центрове за данни. Публичните уебсайтове също така ще бъдат автоматично изпращани в интернет архива за осигуряване на дигитално дълголетие.

"Независимо дали става дума за специален подарък за новородено дете - домейн и доживотен дом в мрежата, или за нещо, което сте включили в завещанието си, за да сте сигурни, че вашият уебсайт и история са достъпни за бъдещите поколения, надявам се този план да накара хората и другите компании да се замислят за изграждането в дългосрочен план", отбелязва главният изпълнителен директор и съосновател на WordPress Мат Мюленвег.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно ли е хартиените сламки да носят по-големи вреди?