Най-новият модел от серията GT смарт часовници на Huawei – Watch GT Runner, вече е на българския пазар. Това е първият модел на компанията, ориентиран към професионално бягане, както и към всички, които искат да вложат повече и по-сериозни усилия в една от най-естествените и популярни спортни активности. HUAWEI WATCH GT Runner е не само интелигентен асистент, а и ценен личен треньор. На базата на данните от средата и здравните данни на трениращия той е в състояние да изготви научнообоснован ефективен тренировъчен план.

HUAWEI WATCH GT Runner поддържа технологията за динамично следене на пулса и кислородното насищане на кръвта HUAWEI TruSeenTM 5.0+, a първата в индустрията разпределена скрита антена и Dual-Band Five-System GNSS позициониране проследяват траекторията на бягане с изключителна точност.

Освен мощния хардуер и точните сензори, сред отличителните черти на продукта са следенето на потенциала за бягане – Running Ability Index (RAI), и тренировъчният план Periodical Science Training Programme. Професионалната тренировъчна система за бягане HUAWEI TruSportTM предоставя задълбочен анализ, който дава на трениращия нагледни данни за интензивността на тренировката, обема ѝ, времето за възстановяване и други.
Running Ability Index (RAI) дава възможност на потребителите обективно да преценят нивото на подготовката си, например за състезания и маратони. На базата на него и на тренировъчното натоварване, заложено в основата на индивидуалната програма (Individual Periodical Science Training Programme), всеки бегач може да постигне максимума в преследване на целите си.

HUAWEI WATCH GT Runner поддържа свързване с колан за прецизно следене на сърдечния ритъм, а данните могат да се споделят с приложения от други производители през приложението HUAWEI Health.

Аеродинамичен дизайн, вдъхновен от решетките на спортните автомобили

HUAWEI WATCH GT Runner се фокусира върху цикъла на бягане, с инсайти от професионалния спорт. Тялото му е много леко и устойчиво на износване, като същевременно има и артистичен дизайн, вдъхновен от суперколите, създаващ усещане за скорост и хъс. Всички елементи са проектирани за свободно циркулиране на въздуха, за да се избегне запотяване и да се постигне максимално удобство при носене. Материалите, от които е изработен, включват тяло от подсилени полимерни влакна за максимална лекота и удобство. Имаме и керамичен ултралек обков, и корона от титанова сплав. Теглото на тялото на часовника е едва 38.5 г, с което то едва се усеща на ръката. Антибактериалната силиконова каишка е с висока водоустойчивост, което спестява притесненията от замърсяване с пот и прах по време на бягане. HUAWEI WATCH GT Runner идва и с ексклузивен циферблат, който показва данни, като тренировъчно натоварване, RAI, време за възстановяване и метеорологични данни, а потребителите могат да го персонализират според нуждите и предпочитанията си.

Професионално трениране, за да дадем най-доброто от себе си

За повечето бегачи е сложно да намерят измерител на постигнатото ниво на подготовка. На помощ идва т.нар. Running Ability Index (RAI), базиран на HUAWEI TruSportTM.

Дори потребителят да не е достигнал границите си, системата е в състояние да изчисли нивото на подготовката му на база на натрупаните данни за пулс, темпо, разстояние, честота и други комплексни данни, които обобщава в този референтен индекс. Базирайки се основно на него, HUAWEI WATCH GT Runner може да предложи интелигентен динамично променящ се план за тренировъчни натоварвания. Професионални данни като нивото на умора, тренировъчен индекс, аеробно/анаеробно натоварване също се показват, за да помогнат на трениращия да следи и анализира състоянието си и да направи разумни настройки в плана, за да подобри резултатите си. 
На база на професионалния фитнес анализ на HUAWEI TruSportTM, Huawei разработва Individual Periodical Science Training Programme. Отчитайки физическите данни и историята на бягането на потребителя, в комбинация с тенировъчните цели и зададени таргети, потребителите могат да персонализират плановете си в приложението HUAWEI Health App.

HUAWEI WATCH GT Runner записва и анализира данните от тренировките, като интелигентно идентифицира базовия период, периодите на вдигане на натоварването, задържане на формата и намаляване на натоварването според текущото ниво и цели, след което настройва плана, за да подобри цялостното ниво на трениращия. С подобен ориентиран към конкретния човек подход всеки може да изпита по-голямо удовлетворение от тренировките си.

Големи подобрения в HUAWEI TruSeen™ 5.0+

HUAWEI WATCH GT Runner поддържа обновената технология HUAWEI TruSeenTM 5.0+, с надграден модул за динамично следене на пулса, по-силни входящи сигнали и цялостно по-висока точност на измерванията. Ергономичната 2.5D основа на тялото с прецизно полирано извито стъкло пасва идеално на костта на китката. Дизайнът е не просто удобен, а и не позволява на часовника да се размества, което го пази от интерференцията на външната светлина и замърсяване на сигнала за сърдечния ритъм. Специално Fresnel покритие между слоевете осигурява по-добър кондензиращ ефект, благодарение на който през дермата преминава повече светлина и съответно се получава по-добър сигнал от капилярите, като се намалява интерференцията от слоевете на епидермиса. Освен това Huawei е проектирал мултиканален алгоритъм, като с помощта на изкуствен интелект се учи да намалява шума при измерванията, особено когато потребителят се движи.

Благодарение на новия PPG 5.0 модул точността на измерване на пулса е силно подобрена спрямо предишните поколения часовници. Точност в рамките на 10 bpm (удара в минута) в повечето сценарии може да достигне повече от 97%, което е на нивото на колани за измерване на сърдечния ритъм.

По отношение на геопозиционирането HUAWEI WATCH GT Runner поддържа петте основни сателитни системи: GPS + Beidou + GLONASS + Galileo + QZSS. Освен това моделът се характеризира с двубандово GNSS позициониране с разпределена антена, скрита в полимерните компоненти за захващане на каишката. Това намалява интерференцията при позиционирането, причинена от метални елементи. Иновативният дизайн подобрява работата на GPS антената със 135% в сравнение с традиционния дизайн, което е особено ценно при маратони.

Смарт асистент в ежедневието

HUAWEI WATCH GT Runner наследява мощната батерия на семейството смарт часовници на Huawei, като предоставя живот на батерията от 14 дни в smart режим при типична употреба и 8 дни при интензивна употреба. Притежава още вграден барометър и компас, поддържа възпроизвеждане на музика през слушалки или тонколонки и идва с щедро пространство за съхранение на до 500 песни. Поддържа непрекъснато следене на здравни параметри, включително пулс и известия при засечени аномалии. Захранва се от HarmonyOS 2.1, като поддържа богата екосистема от приложения за пътувания, игри, лайфстайл, работа и забавления.

Повече информация за HUAWEI WATCH GT Runner може да откриете тук.