Мнозина биха искали да се озоват в офисите на Nvidia по една или друга причина. Но френските власти го направиха без каквато и да е церемониалност: нахлувайки изненадващо. Още миналата седмица Френският орган за защита на конкуренцията (FCA) обяви, че е "нахлул" в компания от "сектора на графичните карти", но по това време не беше уточнено коя е мишената. Оттогава насам множество медии потвърдиха, че целта е била Nvidia.  
Според FCA е получено разрешение от съдия за акцията, извършено като част от разследване на антиконкурентни практики от страна на производителя на чипове. 
В това отношение Nvidia не е сама. Европейският съюз играе твърда игра с големите технологични корпорации, като се готви да въведе широкообхватни регулации, за да държи под контрол влиянието на индустрията. 
През юни FCA публикува доклад за проучването си в сектора на изчислителните облаци, в който се разследва дали потенциалният монополизъм на компании, сред които Amazon, Google и Microsoft, може да повлияе на конкуренцията в други отрасли, които зависят от техните услуги, а именно игрите в облака и изкуствения интелект. 
Въпреки че Wall Street Journal отбелязва, че Nvidia не е изрично посочена в доклада на FCA, фактът, че има огромно влияние в двата сектора, я прави основен заподозрян. 
Не е известно какъв ще бъде резултатът от тази проверка. Но в известен смисъл фактът, че Nvidia е станала мишена на регулаторните органи, може да е ритуал, който потвърждава статута ѝ на титан в индустрията. 
Дългогодишен лидер на пазара на графични процесори (GPU), през изминалата година Nvidia се превърна в една от най-ценните корпорации в света. 


Малко показатели илюстрират това по-добре от нейната огромна оценка в размер на трилион долара - праг, надминат само от някои от най-големите имена в областта на технологиите, като Microsoft, Apple и Google. 
Основната причина за скорошния ѝ успех е бумът на генеративния изкуствен интелект, подпомогнат от добива на криптовалути. Когато стана ясно, че нейните графични процесори са най-добри в обслужването на изключително интензивни модели на ИИ като ChatGPT, всички имена в технологиите изведнъж започнаха да плащат по 10 000 долара за усъвършенстваните чипове на Nvidia, които станаха толкова търсени, че производството не може да ги навакса. 
Такъв абсурден успех обикновено не се постига, без да бъдат направени няколко грешни стъпки. Но засега FCA иска да ви напомни, че Nvidia все още не е технически виновна за нищо. 
"Набезите не предполагат наличието на нарушение на закона, което може да бъде установено само при пълно разследване по същество на случая, ако е необходимо", заявява тя на своя уебсайт. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Дори ЦРУ разработва чатбот с изкуствен интелект - какво може да се обърка?!