Офисът ви вероятно изглежда сравнително подредено място, в което преносимият ви компютър изглежда най-малкото спретнато. Но това е само на пръв поглед - лаптопът ви ще събира прах, мръсотия и отпечатъци от пръсти и други неприятни сувенири. Това, освен че не е особено здравословно за вас, не е особено щадящо към самата машина и скоро може да се окаже, че някои компоненти не си вършат работата както трябва. Ето защо трябва да вкарате в план-графика си редовно почистване, като единственото, което се изисква от вас, е малко свободно време, известно количество умения и разбира се - кратък инвентар от консумативи.

На стартовата линия


Първата стъпка е да проверите дали производителят на вашия преносим компютър няма публикувани инструкции на сайта си. Ако това е така, първото ни предложение е да се запознаете с тях, защото - нека не се заблуждаваме - не всички лаптопи са еднакви.  
Ако вече сте решили да действате, е най-добре да се уверите, че информацията ви е архивирана, защото това трябва да ви е навик, а не изключение. Изключете лаптопа си и извадете захранването от електрическата мрежа. По този начин се застраховате, че няма случайно да изтриете последните три часа работа или да предизвикате усложнения със захранващия адаптер.  


Почистете клавиатурата 


Добре е да започнете с поставянето на няколко хартиени кърпи на плота, където ще работите. След това бавно обърнете лаптопа си и леко го разклатете. В зависимост от навиците ви за хранене на бюрото вероятно ще откриете, че се отървавате от доста замърсявания без особени усилия. 
При някои лаптопи можете да извадите клавишите, за да направите бързо почистване под тях. Преди да направите това обаче, уверете се, че това е нещо, което можете безопасно да правите с конкретния лаптоп (документацията трябва да ви каже), и ако е така, първо го изпробвайте върху един клавиш, за да сте сигурни, че знаете и умеете да отделяте и поставяте всеки един от тях.  
Тук идва ред на микрофибърната кърпа - не, с нея няма да заприличате на домашната помощница на чичо Чарли от "Двама мъже и половина". Кърпата е препоръчвана в повечето ръководства на производителите, а Apple дори продава свой собствен вариант - така че просто използвайте някоя, за да избършете клавиатурата, както и задната част на капака на лаптопа. 
Добавете малко вода или безопасен почистващ продукт - той може да помогне при упорити замърсявания, но не пръскайте нищо директно върху лаптопа - нанесете го върху кърпата. Внимавайте около вентилационните и останалите отвори - не искате да вкарате влага в лаптопа. 
Както отбелязва Apple, избягвайте аерозолни спрейове, разтворители, абразиви и продукти със съдържание на водороден пероксид. 70% разтвор на изопропилов алкохол може да се използва пестеливо, но като цяло се придържайте към обикновена вода или почистващ продукт, предназначен специално за лаптопи. 
 
Инструментите не са само въздух под налягане 


Дори и да не сте особен експерт по почистването, със сигурност сте (поне) чували, че флакон със сгъстен въздух може да помогне за отстраняване на замърсяванията. Но не прекалявайте - не забравяйте, че става въпрос за доста деликатна електроника, така че действайте бавно и внимателно, докато почиствате и издухвате. Внимавайте да го наклоните така, че прахът да се издухва от лаптопа, а не да влезе по-навътре в него. 
Ако имате вентилатори и по-големи вентилационни отвори на лаптопа си, малко клечки с памучен накрайник, флакон със сгъстен въздух и микрофибърна кърпа са инструментите за почистване, които трябва да използвате - тези, които са най-лесни, като се има предвид размерът и формата на вентилаторите и вентилационните отвори и колко достъпни са те.  


Тежката артилерия 


Ако подозирате, че лаптопът ви е натрупал много вътрешна мръсотия - от прах, домашни любимци или други източници, - тогава, в зависимост от модела и нивото ви на увереност в разглобяването на техниката може дори да успеете да отворите задната част на лаптопа и внимателно да почистите вентилатора и вентилационните отвори. Това може да ви осигури по-добър достъп до тях и да ви позволи да ги почистите по-обстойно. Внимавайте да не докоснете друга електроника или кабели в корпуса. 
Това трябва да направите само след като се запознаете с документацията, която се доставя с компютъра: много лаптопи не са проектирани да се отварят по същия начин, както корпусите на настолните компютри. И както обясняват от Sony, отварянето на лаптопа може да доведе до отпадане на гаранцията, която имате за него. 


Оставене екрана за накрая


Принципно бихте започнали от екрана, но при това положение всички останали неприятности след почистването на останалите части ще полепнат по иначе излъскания ви до блясък дисплей. А никой не желае това. Ето защо направете нещо революционно - оставете го за накрая.  
Много от вече споменатите съвети важат и за почистването на екрана на лаптопа. Както се препоръчва от Dell и други производители: чиста и мека микрофибърна кърпа, напоена с малко количество вода или спрей за монитори, е напълно достатъчна.   
Можете да нанесете забележими щети на екрана, ако използвате неподходящ продукт върху него: тук се пазете от препарати за почистване на прозорци и стандартни домакински почистващи препарати, въпреки че споменатият по-горе 70-процентов разтвор на изопропилов алкохол може да се използва, ако имате нужда от допълнителна сила при отстраняване на замърсяванията. 
Ако смятате, че е необходим почистващ разтвор, за да се отървете от мръсотията по екрана на лаптопа, купете такъв, който е разработен специално за тази цел (и по възможност е добре проверен). Той не трябва да съдържа амоняк, ацетон, фосфати и високо съдържание на алкохол. 
Както и преди, всяка вода или почистващ препарат трябва да се нанася върху самата кърпа, а не директно върху екрана. Както Apple споменава, пръскането директно върху екрана може да доведе до оставането на капки и повреди във вътрешността на дисплея.  
Що се отнася до техниката, най-подходящи са бавните и кръговите движения, за да избегнете образуването на ивици по екрана. Когато лаптопът е изключен, трябва да можете да видите къде са най-лошите места по отношение на замърсяването и праха. Струва си да не бързате и да работите методично по екрана. 
Ако използвате вода или безопасен почистващ препарат, може да си вземете друга кърпа за подсушаване. За да го изсушите, просто внимателно потупайте екрана. Това ще ви помогне да оцените напредъка си в процеса на работа. 
Следвайки тези стъпки, трябва да имате отново чист лаптоп. Почистването на екрана на всеки няколко месеца би трябвало да е достатъчно, макар че може да искате да го правите по-редовно, ако лаптопът ви натрупва мръсотия особено бързо. 

Снимки: Unsplash

Виж още: MSI и Mercedes-AMG пускат уникален тунингован геймърски лаптоп (ВИДЕО)