В началото на септември летните температури може и да отстъпват за кратко, но това не означава, че жегите няма да се завърнат. Това означава, че климатиците съвсем скоро отново ще заработят на пълни обороти и докато знаем, че пред тях не трябва да има нищо, което да пречи на разхлаждащата струя въздух, то мнозина може би се чудят дали външните тела на климатичните инсталации би трябвало да се позиционират на точно определени места, за да достигат оптимална температура по възможно най-добрия начин.  


Нека да поясним: всичко, което пречи на въздушния поток около климатика, може да накара вентилатора да работи по-усилено. През повечето време климатикът ще вкарва въздух отстрани и ще изхвърля горещия въздух отгоре. Ако поставите навес над горната част на устройството, горещият въздух ще се задържи по-близо до всмукателните отвори, което ще накара вентилатора да работи по-дълго и ще нагорещи цялата машина. Всяко покривало над горната част на климатика трябва да бъде на височина поне шест метра над вентилатора, за да може въздухът да циркулира свободно. 
Повечето климатици са предназначени за използване при високи температури, но с рекорди като лято 2023, домашните охладителни системи са натоварени до краен предел. Съществуват някои съвети за поддръжка, които могат да помогнат на претоварения климатик да премине през пика на горещата вълна, но навесите не са част от уравнението. 
Тъй като климатиците работят със сгъстен охлаждащ агент, който поглъща топлината от помещението и изхвърля топлината навън през топлообменника, компресорът е централна част от системата. Тъй като компресорите работят по-малко ефективно, колкото по-горещо и по-влажно става, те ще изразходват повече енергия, за да охладят същото количество пространство, колкото по-горещо става то. Цялото това допълнително потребление на енергия може бързо да се прибави към сметката ви за електроенергия и въпреки че методът на палатките няма да помогне за подобряване на ефективността, все пак има някои неща, които можете да направите. 
Ако искате да подобрите ефективността на вашия климатик, сянката може да ви помогне, но трябва да сте сигурни, че тя идва от източник, който е далеч от самото устройство. Два или повече метра разстояние е идеално, за да може въздухозаборниците и изпускателните тръби да работят добре. Сянката от растения или дори висока тента са добри варианти, ако искате да охлаждате зоната около климатика. Това може да го накара да работи малко по-ефективно, а също така може да предпази частите от излагане на слънце.  
За да сте сигурни, че въздушният поток около вашия климатик е добър, уверете се, че сте почистили растителността в радиус от около 5 метра и поддържате района добре. Редовната смяна на филтрите, както и осигуряването на свободни вътрешни вентилационни отвори могат да подобрят ефективността на вашия климатик. Трябва също така да проверите дренажа за устройството, за да се уверите, че работи добре. Извършването на този вид редовна поддръжка е много по-ефективно, отколкото да закачате плажен чадър към него. 
Други неща, които можете да обмислите, за да спестите малко енергия, са да намалите броя на уредите, които отделят топлина, като сушилни и фурни. Ако се уверите, че прозорците ви са засенчени и добре изолирани, както и ако настроите температурата в дома си с интелигентен термостат, това може да подобри ефективността на вашия климатик, като използва по-малко енергия за поддържане на ниска температура. Всички методи, които могат да помогнат за циркулацията на въздуха, са от полза за да поддържат малко по-хладно с по-малко натоварване на климатичната система. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Време ли е климатикът да мине на следващото ниво?