HTC се доказаха като лидер на пазара за аксесоари за виртуална реалност с успешните си очила Vive и появата на новите Vive Flow изглежда като естествена следваща стъпка. Очилата имат резолюция от 1600 пиксела на око при 100 градуса зрителен ъгъл и 75 Hz честота на опресняване. Двете предни камери са отговорни за улавяне на движението, а отвътре Vive Flow използват чипсет Qualcomm XR1 и предлагат 64 GB място за запис. Vive Flow тежат само 189 грама – значително по-малко от повечето сравними устройства на пазара. За разлика от по-ранните очила на Vive тези не се предлагат с контролер. Вместо това ги свързвате безжично към смартфон с Android и използвате телефона като комбинация от дистанционно/тъчпад. Подобно на мобилните Google Daydream или Samsung Gear VR, това е всъщност виртуална лазерна показалка с бутони за избор на елементи и извикване на началния екран.

 

МАКСИМАЛНА СВОБОДА

 

Очилата се предлагат с външна батерия, която трябва да ви позволи да ги ползвате четири до пет часа. Технически те имат собствена батерия, но от HTC споделят, че тя издържа само няколко минути и е проектирана да позволи да сменяте източника на захранване, без да изключвате устройството. Ето защо ще ви е необходима или батерията на HTC, която се продава отделно, или ще трябва да ползвате 10 000 mAh захранваща външна батерия и USB-C кабел. В допълнение към управлението на устройството телефонната връзка ви позволява да дублирате приложения за Android, като извиквате виртуално копие на началния екран на телефона си и ви позволява да стартирате приложения като услуги за поточно видео в плаващ прозорец. Очилата не се свързват с iPhone и въпреки че HTC не изключва бъдеща поддръжка, засега това е невъзможно.

 

ПОТОПЕТЕ СЕ ВЪВ ВАШАТА СОБСТВЕНА РЕАЛНОСТ

 

НТС иска да използвате Vive Flow за визуално завладяващи, но предимно стационарни изживявания. Така можете да гледате 360-градусово видео или да седите във виртуална среда, но не можете да използвате приложения, които изискват пълноценни виртуални ръце, което изключва повечето добре познати VR игри. Проследяването на камерата ви дава по-естествено изживяване от шлем, който може да разпознава само ъгъла на главата ви, а изключително леката изработка гарантира, че няма да се уморите дори след по-дълга сесия. Интуитивният дизайн с двойни панти осигурява комфорт и стабилност за различни форми и размери на главата. Активната охладителна система отвежда топлината от очната камера за комфорт, който е толкова лесен, колкото носенето на добре изработени очила. Вградените високоговорители възпроизвеждат ясен, завладяващ пространствен звук. Микрофоните за потискане на шума и ехото ви позволяват да комуникирате ясно и без прекъсване. Всичко това прави Vive Flow идеални най-вече за хора, които считат сегашните VR очила за прекалено сложни и тромави. Можете просто да ги поставите в раницата, когато тръгвате на път, без да се притеснявате за допълнителни неща като контролери. Говорейки за пътуване, НТС си партнира с немската компания Holoride, за да осигури интерактивни изживявания с HTC Vive Flow, докато се возите на задната седалка на колата, и затова VR приложенията, игрите и другото съдържание реагират на движението на автомобила. Всъщност очилата са многофункционален туул, чрез който могат да се организират виртуални огледи на жилища, разходки или гледането на любимия сериал да стане истинско 3D преживяване. Може да ги закупите онлайн или в обектите на Amco, Yettel, Ozone, Техномаркет.

Снимки: HTC