Не мога, а и не искам да навлизам в сложни сравнения на новия представител спрямо предходните модели часовници на Huawei. Но ми се иска нетърпеливо да похваля компанията още в първите редове за новостите и екстрите, които са довели дотам, че към името на този часовник е добавена наставката Pro: възможност за безжично зареждане на батерията и значително подобрение на качеството на използваните материали (титанова сплав за корпуса, керамика и сапфирено стъкло). Дори външно той изглежда малко по-различно спрямо предишните модели, освен това е малко по-голям и масивен. Въпреки това, ако сте ползвали някой от предишните модели на компанията, ще установите, че с лекота ще се ориентирате във възможностите и цялостната идея на часовника – той следва логически наложената продуктова линия.

Ето и защо толкова бързо се влюбих в новия модел Huawei GT2 Pro.

Няколко бързи факта, като за начало

Подобно на Huawei GT2, и в този модел има вграден изненадващо добър високоговорител, който ще ви служи не само да слушате записана в часовника музика (над 2 GB от цялата му 4 GB оперативна памет може да ползвате, за да качите собствени песни!), но и да говорите през часовника по телефона. Да, можете не само да отказвате, но и да приемате входящите обаждания и ако ви мързи да вадите телефона от джоба или чантата, спокойно ще слушате и разговаряте с него. Качеството на връзката между телефона и часовника е гарантирано добро, защото се използва безжична Bluetooth 5.1 връзка - достатъчна за поддържане на линията до 150 метра (разбира се, на открито). Екранът му представлява AMOLED дисплей с размер 1.39 инча и разделителна способност 454 x 454 пиксела, а процесорът е фирменият Kirin A1 + STL4R9.

Не всеки е склонен да се разделя с телефона си, но ако решите да спортувате, тичате или карате колело, спокойно можете да го оставите у дома, да вземете само едни безжични слушалки и да излезете навън, радвайки се на любимата си музика от паметта на часовника. Тя ще събере доста от вашите любими песни. Освен това той издържа на потапяне във вода и налягане до 5 атмосфери, така че спокойно можете да поплувате с него, макар и да не е препоръчително да се гмуркате в най-дълбокото. Поддържа и GPS, като по-скоро неговата функция не е да ви навигира из гъста градска среда, ами да запомни обратния път, ако карате велосипеда си из гориста непозната местност например.

 

Луксозен дизайн: титан, керамика и сапфирено стъкло

Още отначало споменах тези екстри, но именно комбинацията от тях създава усещането за премиум класа, когато часовникът прилепне удобно на ръката ви. За хора като мен, ползвали по-старите варианти на часовниците от Huawei, чувството е за „значителен ъпгрейд“ - не само при функциите. Цялостният външен вид, дизайнът на Huawei GT2 Pro е доста стилен, без излишни орнаменти, цветове или форми. Затова може да бъде използван не само от спортуващите хора, но и от делово настроените, ежедневно работещи момчета. Да, часовникът може би е по-скоро мъжки, отколкото женски (заради размерите си), но дори това вече не е критерий за ограничение между половете - всички сме свидетели на факта колко много жени обичат часовниците с големи размери.

Конкретната бройка GT2 Pro, която имах възможността да тествам, идва отново в супер готина и луксозна кутия, оборудван е с приятна сива кожена каишка, която се оказа доста удобна и не толкова запарваща кожата на китката като силиконовата. Това дава възможност да носите устройството без проблем, докато спите, за да използвате на макс неговите „анализаторско-здравословни“ възможности, за които ще стане дума след малко.

Защо ви е сапфирено стъкло отгоре и отдолу на корпуса ли? Ами… да, разбира се - за да е часовникът по-устойчив на надрасквания, а и изглежда значително по-добре. Керамичната му част не дразни кожата и не се плъзга толкова много, колкото стандартните пластмасови гърбове. А за използването на титанова сплав да не говорим -тя е изключително здрава, лека и устойчива на влиянията на времето.

 

Животът на батерията и нейното зареждане

Това са може би едни от ключовите характеристики за всеки умен часовник, защото за какво ви е такова чудо на техниката, ако ви предаде по средата на натоварен ден или се налага да го зареждате буквално всяка вечер? Нали идеята е да го носите и докато спите?

Затова харесвам часовниците на Huawei – буквално забравяте кога за последно сте ги зареждали. Животът с едно зареждане на батерията спокойно достига 2 седмици (в този модел тя е 455 милиамперчаса), а когато се наложи все пак да ѝ влеете енергия, това става максимум за 2 часа до 100%. Разбира се, ако искате батерията ви да изкара толкова много време (14 дни), все пак не трябва да прекалявате с разцъкването, гледането на екрана и неговата яркост. Обзалагам се, че това обаче ви е известно.

Ако сте ползвали по-стар модел от Huawei, ще забележите, че новото зарядно за часовника вече не притежава двете метални пъпчици, служещи за контакт към пиновете за зареждане на часовника. Това е, защото зареждането вече е напълно безжично. А пък вече сте инвестирали в Qi съвместимо безжично зарядно у дома си или пък Huawei телефон с възможност за обратно безжично зареждане (reverse wireless charging), то ще можете да се възползвате от тази екстра и да зареждате часовника си в случай на нужда направо от смартфона си.

 

Възможностите на софтуера

Вероятно и този факт няма да ви изненада – Huawei Watch GT2 Pro използва фирмената операционна система Lite OS1, която няма обширните възможности, с които се хвали например Wear OS на Google. Но това е съвсем умишлено - Lite OS е толкова добре оптимизирана, че позволява животът на батерията да е в пъти по-дълъг спрямо умните часовници, използващи купища безполезни функции и поддръжка на външни приложения. Ако ползвате часовника сдвоен и свързан с телефон на същата компания, работещ с EMUI 10.1, то ще имате достъп до още функции и екстри - например възможността да снимате отдалечено през камерата на телефона, използвайки часовника (remote shutter). Или да прехвърляте снимки от Huawei телефона към часовника, за да ги разглеждате или… дори да ги ползвате за скин на часовника!

Що се отнася до самия интерфейс и лекотата на употреба, те са сходни с предишните модели на компанията - прелиствайки с пръст хоризонтално по екрана, ще можете да променяте изгледа на циферблата (skin face), да видите информация за нивото на стреса, сърдечната си дейност, времето и дори да пускате музика с вградения плейър. С движение на пръста отдолу нагоре ще видите последните нотификации от социални мрежи, Viber, SMS, а с движение отгоре надолу се отварят най-важните настройки на часовника, като например бутонът за спиране на нотификациите (do not disturb), времето за угасване на дисплея, алармата и др. Горният физически бутон на часовника е нещо като бутона Start от Windows - отваря всички приложения и настройки, а долният е програмируем и можете да зададете например да стартира списъка с последните обаждания (call log), както и редица други функции, разбира се.

 

Сензорите!

Отделям кратко внимание на тях, защото те са „сърцето“ на повечето функции на часовника. Той има сензори за атмосферно налягане, акселерометър, жироскоп, геомагнитен сензор, оптичен сензор за сърдечна дейност, сензор за осветеност и капацитивен сензор. Няма нужда да обяснявам какво прави всеки едни от тях (предполагам знаете за какво служи сензорът за ускорение или акселерометърът). Но ролята на всеки от тях е много интересна, като например този за осветеност, който се грижи автоматично да намалява яркостта на дисплея така, че да пести живота на батерията. Жироскопичният пък се грижи за това да разпознава позицията на ръката ви, активирайки или деактивирайки дисплея, когато завъртите китка. Благодарение на тези сензори имате дори компас, алтиметър (за да разбирате на каква височина се намирате), както и барометър – засичащ промени в атмосферното налягане. Впрочем последният има и страшно полезна функция – може да ви алармира за внезапни промени във времето, за да имате време да реагирате. Ако се намирате в планината например и се задава гръмотевична буря, той ще ви предупреди, така че да вземете мерки навреме и да се скриете.

 

Вашият фитнес наставник ще помни всичко и ще ви съветва

Този часовник всъщност е един максимално комплексен фитнес тракър, който е буквално натъпкан с възможности. Той може да проследява вашата активност на 100% и да ви помага не само когато спортувате, но дори когато си почивате или дори спите. Притежава страшно много фитнес активности за открито и закрито, като сред тях ще намерите всичко най-популярно (ходене, тичане, каране на колело, плуване, катерене, каране на ски, триатлон, специализирани фитнес уреди и какво ли още не). Шест от тези активности дори могат да бъдат стартирани автоматично, като например ходене. Има и нови активности, добавени в модела - карането на ски и сноуборд, както и играта на голф! Комбинациите от активности, особено тези при фитнеса, са страшно много, като включват аеробика и пилатес, belly dancing, балет, каране на ролери и дори Tai Chi!

Ето и точни цифри – часовникът е съвместим с над 100 режима на упражнения, включително 17 професионални режима и 85 персонализирани режима, има над 10 режима за тичане и гласови напътствия, даващи предложения за по-добра тренировка.

Ако сте ползвали фитнес тракър, то вероятно сте запознати с много от тези възможности – стартирането на тренировката, нейния мониторинг, възможността за пауза, следенето на параметри като сърдечната ви дейност и изразходването на калории. По отношение на спортните възможности на модела сигурно може да се напише цяла книга, затова по-добре да не се опитвам да описвам всички тях.

 

Помощник за по-здравословен живот

Бързам да спомена, за да не забравя обаче, че е задължително да ползвате приложението на Huawei (Health) не само за да сдвоявате и настройвате този страхотен часовник. През него, дори да не сте собственик на телефон от същата марка, можете да разглеждате много по-удобно цялата информация и най-вече статистиката от часовника. Приложението има страхотно удобен интерфейс и може да показва състоянието ви не само в реално време, но и статистически назад във времето (час, ден, седмица, месец, година).

Мониторингът на съня, Huawei TruSleep 2.0, използва научни методи, за да проследява качеството на съня ви и да ви предупреждава за 6 различни популярни проблема с него. Освен това ви дава страшно полезни съвети какво да направите, за да го подобрите. Докато спите, часовникът анализира сърдечния ритъм и дишането, като в крайна сметка можете да следите ежедневно качеството на съня си. Аз например нямам търпение сутрин да разгледам подробните данни за това, как точно съм спал и каква е била сърдечната ми дейност, установявайки с учудване, че почти всяка нощ в ранните часове между 4 и 5 за период около 1 час сърцето ми бие близо два пъти по-бързо спрямо състоянието в покой. Очевидно сънищата ми са доста динамични.

Страшно полезно е да гледате всеки ден колко точно крачки сте направили ходейки, какво разстояние сте изминали, колко калории сте изразходили общо. Но в този часовник има и още по-интересни неща, като следене нивото на стреса и дори… следенето на нивото на кислорода в кръвта! Името на този режим е SpO2, а функцията е особено интересна на фона на пандемията от Covid-19, защото добре знаем, че един от основните признаци за проблем, ако сме болни, е нивото на кислорода, който кръвта ви пренася. Часовникът има такава функция, измерваща нивото на кислорода (слава богу, моето е ок!), като дори може да включите да мери това ниво непрекъснато, 24 часа в денонощието, заедно със сърдечната ви дейност. Но тогава животът на батерията ще падне драстично, имайте го предвид.

Huawei обявяват, че в този модел сензорът за сърдечна дейност, отзад на гърба на часовника, е доста подобрен и използва LED сензор 6 в 1, който по-добре събира светлината и по този начин прави измерванията на ритъма и нивото на кислород по-точни. Супер!

 

Какви са финалните думи и каква е цената?

Спрямо Huawei GT2 сегашната Pro версия няма конкретна технологична разлика, но има доста сериозна такава по отношение на дизайна и качеството на използваните материали (титан, сапфирено стъкло, керамика). Освен това последния вариант вече имаме и истинско безжично зареждане дори от смартфон, ако сте далеч от дома си и не носите зарядното. Всичко останало ще намерите и при GT2 версиите. Но пък ако оценявате по-луксозния външен вид, по-издръжливите премиум материали и обичате новостите, за вас едва ли ще се окаже проблем да се разделите със сумата от 579 лв., каквато е препоръчителната крайноклиентска цена на часовника в България.

Watch GT 2 Pro ще се предлага от всички партньори на Huawei - A1, Теленор, Виваком, Технополис, Техномаркет, Зора и дилърите на дистрибутора Polycomp, сред които Smartwatch.bg, Ardes.bg, Техмарт, Plesio, AMCO, ПИК компютър и много други, както и във вариант с абонаментни планове при съответните цени и условия на мобилните оператори.