Xiaomi представи Redmi Note 13 5G като един от петте модела от новата серия Redmi Note 13. Като една от най-реномираните технологични медии успяхме да разгледаме отблизо смартфона от среден клас, който разполага със 120 Hz AMOLED дисплей, 108 MP основна камера и MediaTek Dimensity 6080 SoC - и всичко това идващо на достъпна цена.

Xiaomi продължава да развива своята достъпна серия Redmi Note по разумен начин и отново успява да внесе малко премиум усещане на пазара от среден клас с Redmi Note 13 5G. В допълнение към това устройство има вариант с различен процесор и 4G свързаност, както и Redmi Note 13 Pro с 4G и 5G вкусове и накрая Redmi Note 13 Pro+.

Чипсетът MediaTek Dimensity 6080 успява да подобри производителността в сравнение с предишния модел. Основният сензор с резолюция 108 MP се откроява сред камерите, а AMOLED дисплеят с тънки рамки също е чудесен при продължителна употреба. От друга страна, батерията е запазила капацитета си спрямо предишния модел.

Като цяло това е много солиден и приличен ъпгрейд, напълно отговарящ на изискванията на 2024 г., въпреки че ми се искаше да видя Android 14 вместо Android 13 да задвижва устройството. Въпреки това ъпгрейдът е чудесен, но поднесен с уговорката, че пазарът на устройства от среден клас вече е пренаселен, включително и други мощни конкуренти от голямото семейство на Xiaomi.

 

Дизайн и дисплей

 

Redmi Note 13 5G се усеща добре в ръката въпреки пластмасовия си корпус и ни предлага 6.67-инчов AMOLED дисплей с FHD+ резолюция и 120 Hz честота на опресняване. На гърба има тройна конфигурация на камерата в преработен, по-тънък дизайн.

Това, което веднага привлече вниманието ми, беше конфигурацията на камерата на Redmi Note 13 5G, която не е толкова обемиста, колкото бяхме свикнали от устройствата от среден клас на Xiaomi. Все още има този издигнат масив, който обгражда трите сензора и светкавицата, но е леко по-незабележим. Двете камери продължават да изпъкват повече от останалите, което е визуален сигнал, който ми харесва. Смартфонът е и доста тънък, което го прави удобен за държане. Ако имате малко по-голяма ръка, може лесно да достигнете бутона за включване и бутона за регулиране на звука, разположен над него вдясно.

Докато сме на тази тема, нека да разгледаме устройството. В горната част можете да включите 3.5-милиметровите си жични слушалки, а също така има и инфрачервен сензор. Отляво има слот за две SIM карти или за една SIM карта плюс microSD карта. Накрая, в долната част имаме USB-C порт и моно високоговорител.

Устройството е защитено от водни пръски по степен на защита IP54. Да, тя може да бъде подобрена, но поне е IP-сертифицирана, а IP54 е по-добре от нищо за телефон в този ценови диапазон. Интересно е, че сензорът за пръстови отпечатъци е разположен отстрани на бутона за включване. Това е любопитно, защото Xiaomi успя да интегрира сензора за пръстови отпечатъци в дисплея на модела Redmi Note 13 LTE. Това не е недостатък, защото сензорът работи надеждно в Redmi Note 13 5G.

Дисплеят разполага с 6.67-инчов дисплей и FHD+ резолюция, която ме впечатли. По подразбиране телефонът се предлага с честота на опресняване 60 Hz и трябва да отидете в настройките на дисплея, ако искате да изпитате гладката 120 Hz опция. Радващо е също, че Xiaomi е изтънила още малко от рамките, благодарение на което по-тънките ръбове изглеждат по-модерни.

 

Хардуер и софтуер

 

Собственият интерфейс MIUI 14 на Xiaomi е поставен върху Android 13. Не е изключено в един момент апаратът да получи ъпдейт до новата HyperOS, която е базирана на Android 14, но нямате повод за тревоги - Google отдавна изпипа ядрото на своята мобилна операционна система, така че независимо коя ревизия и допълнителен ОЕМ интерфейс ползвате, цялата функционалност е достъпна и лесна за навигация.

Redmi Note 13 5G се захранва от MediaTek Dimensity 6080, който се представя доста добре в своя ценови диапазон. Нямаше от какво да се оплача от представянето му при ежедневна употреба. Приложенията стартират гладко и като цяло няма забавяне, което означава, че Xiaomi Redmi Note 13 5G е изключително подходящ за ежедневна употреба за повечето нормални потребители. Лично аз имам усещането, че производителността далеч надминава бенчмарк тестовете.

Имате избор между 6 и 8 GB RAM и задължителния избор между 128 и 256 GB разширяема памет. Не мога да ви кажа защо версията с 12 GB не е стигнала до Европа, но това естествено би оскъпило устройството. По отношение на свързаността трябва да се спомене също, че са включени NFC и 5G. Онези, които използват често Bluetooth връзка, ще останат доволни от включения Bluetooth 5.3 за максимално стабилна и широокобхватна връзка с вашите безжични устройства.

 

Камери

 

Конфигурацията с тройна камера е почти задължителна за всеки достъпен телефон на Xiaomi и Xiaomi Redmi 13 5G предлага подобна тройка. Основната камера е с резолюция 108 MP, докато 8 MP ултраширокоъгълна камера и 2 MP макрокамера са не по-малко впечатляващи. Все пак можете да правите много прилични селфита с 16 MP предна камера.

Основната камера наистина върши добре работата си. Това е особено видно през деня и няма от какво да се оплачете. Ако желаете, можете да превключите на режим 108 MP, но ако трябва да сме честни: пикселите, сглобени заедно с 9 към 1 pixel binning, дават напълно прилични резултати. Вечерта, разбира се, нещата започват да се променят, особено ако деактивирате автоматичния нощен режим, който е активен по подразбиране. С нощния режим шумът е управляем, а и ореолите около обектите и изглеждат малко по-малки, така че имате избор дали да заснемате снимки със или без нощен режим - въпрос на вкус и на какво искате да акцентирате в сцената.

Какво още трябва да знаете за камерата? Xiaomi споменава 3-кратно увеличение без загуби и наистина 3-кратното увеличение е абсолютно добро. Можете да увеличите дигитално обекта до 10 пъти, но качеството на резултата намалява значително, както се очакваше. Трябва да споменем и предната камера, която върши това, което се очаква от нея, с 16 MP и също така портретен режим, който дава добри резултати - а предният и задният план бяха прецизно разделени.

 

Батерия

 

Xiaomi предлага батерия с 5000 mAh капацитет, 33 W скорост на зареждане и включено зарядно устройство. Малко повече от десет минути зареждане са достатъчни, за да се възстанови зарядът на устройството до 25 процента. След малко повече от час в горния десен ъгъл на дисплея ще започне да мига индикаторът 100 процента. Това е напълно нормално за апарат от среден клас, особено като имате предвид, че някои конкурентни производители предлагат телефони, които са по-скъпи, а се зареждат по-бавно.

 

В заключение...

 

Redmi Note 13 5G лесно може да бъде описан като достъпен и адекватен модел. Това е така, защото Xiaomi отново е създала смартфон, който е достатъчен за 95 процента от всички потребители на смартфони, изглежда добре, а освен това е евтин като цена. Срещу парите си получавате смартфон с голям дисплей и приличен живот на батерията, който има добра камера и добър процесор под капака. Честно казано, би ми се искало да видя поне Android 14 и може би малки неща като стерео високоговорители или поддръжка на Wi-Fi 6. Въпреки това Redmi Note 13 5G получава солиден палец нагоре, защото той просто не прави никакви съществени грешки и е един наистина страхотен ежедневен смартфон.

Тук е моментът да отбележим факта, че серията Redmi Note 13 включва и доста интригуващи Pro модели, които дават заявка за един от най-впечатляващите флагмани за 2024 година. Повече за тях, както и детайлна спецификации можете да откриете на официалния сайт на Xiaomi в България - https://xiaomi-bulgaria.bg/redmi-note-13-series/

Снимки: HiComm