Медицинският свят се е натъкнал на доста интригуващ резултат: след провеждане на процедурата ксенотрансплантация, органът е продължил да функционира в човешко тяло в продължение на около два месеца. Става въпрос за бъбрек, а донорът е доста нетипичен - може би малцина ще се изненадат, но става въпрос за добре познатото на всички прасе.  
Това е обещаващ знак, че един ден може да започнем да разчитаме на донори, които не са хора - възможен отговор на продължаващия недостиг на органи. Проблемът не е отскоро - около 20 000 души годишно получават нов бъбрек в САЩ, въпреки че в списъка на чакащите за органи има около 100 000 души. 
Що се отнася за този конкретен случай, изследователи от NYU Langone извършват трансплантацията на 14 юли. Реципиентът е 58-годишен мъж, който е "обявен за мъртъв по неврологични критерии преди ксенотрансплантацията", се посочва в съобщение за пресата. 
На 13 септември, или 61 дни по-късно, експериментът достигнал предварително уговорената крайна дата и мъжът бил отстранен от апарата за изкуствено дишане. 
С други думи, мъжът не е реагирал след получаването на органа, но лекарите са получили съгласието на семейството му. Макар че това може да звучи ужасно, този подход има много предимства. 
"За да създадем устойчив неограничен запас от органи, трябва да знаем как да управляваме свинските органи, трансплантирани на хора", казва в изявлението ръководителят на екипа Робърт Монтгомъри, професор и директор на Института по трансплантации NYU Langone. "Тестването им в починал човек ни позволява да оптимизираме режима на имуносупресия и избора на генни редакции, без да излагаме на риск жив пациент." 
Изследователите са оптимистично настроени за последните резултати. 
"Научихме много през последните два месеца на внимателно наблюдение и анализ и има голяма причина да се надяваме за бъдещето", добавя той. "Нищо от това не би било възможно без невероятната подкрепа, която получихме от семейството на починалия ни реципиент. Благодарение на тях успяхме да получим изключително важна информация за ксенотрансплантацията като надеждно решение на проблема с недостига на органи в страната." 


Макар че това е най-дългият период, в който свински бъбрек оцелява в човешкото тяло, това далеч не е първият опит. 
През септември 2021 г. същият екип провежда първата в историята ксенотрансплантация на генетично модифициран свински бъбрек на човек - експеримент, който е последван от втори опит само два месеца по-късно. Само през миналото лято екипът е направил още два опита. 
Бъбрекът, използван при последната процедура, е от одобреното от FDA прасе GalSafe, което е създадено от базираната във Вирджиния технологична компания за генно редактиране Revivicor. 
Според съобщението за пресата генът, отговорен за отхвърлянето на свинските органи, е просто "нокаутиран", което позволява на организма на реципиента да приеме бъбрека. Освен това тимусната жлеза на животното, която остава прикрепена към бъбрека, гарантира, че имунната система на реципиента няма да започне да атакува новия орган. 
Последната процедура всъщност е опростен опит в сравнение с предишни експерименти и включва само една генна модификация вместо до десет, според изявлението. 
Но това не е било съвсем гладко. Мъжът все още се нуждае от медикаменти за имуносупресия поради "лек процес на отхвърляне", който започнал един месец след експеримента. 
Накратко, все още трябва да се направят много изследвания, преди да можем да определим дали подобна процедура някога ще бъде достатъчно безопасна за конвенционален човешки пациент. 
Сега изследователите се подготвят за клинични изпитания, за които първо ще е необходимо одобрение от FDA. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Фонтани от диаманти изригват от центъра на Земята