Трябва да признаем, че пицата, въпреки множеството си модификации, трудно попада в категорията на общоприетите здравословни храни. Ако обаче я възприемаме като опция, която спасява родителите в забързаното ежедневие, събира семейства и приятели заедно по време на вечеря или просто утешава - то нейното присъствие със сигурност е незаменимо. Италианските учени обаче биха искали да надскочат тези ползи и смятат, че пицата може и да помага при лечението на ревматоиден артрит.

Публикувано в списание Nutrients, проучването, проведено от изследователи от няколко италиански града, както и от Провидънс, Роуд Айлънд, където живее най-голямата италианска диаспора на глава от населението в САЩ, изглежда е първото по рода си, тъй като изследователите са проучили дали пицата може да има благоприятен ефект върху хората с ревматоиден артрит, който причинява неприятно или болезнено подуване на ставите.

В проучването колективът от учени разглежда данни от предварително проучване на хранителните навици на 365 италианци на възраст между 18 и 65 години, които са диагностицирани с ревматоиден артрит.

Въз основа на резултатите от проучването, проведено между 2018 и 2019 г., учените установяват, че при тези, които са яли половин пица поне веднъж седмично, симптомите на артрит са намалели в сравнение с тези, които са яли пица само два пъти месечно или по-малко. Интересно е, че тези с по-тежък ревматоиден артрит изглежда са се справяли по-добре и когато са яли повече пица.

"Тези благоприятни ефекти вероятно се дължат на сиренето моцарела и в по-малка степен на зехтина", отбелязват авторите на проучването в текста му, "въпреки че не успяхме да оценим възможния принос на доматения сос."

Както винаги - всичко е до контекста. Но ако днес ви се прииска да споделите добре приготвена пица - вече може да твърдите, че сте избрали сравнително здравословна опция.

Снимки: Unsplash

Виж още: Xbox контролер с аромат на пица е новият рекламен ход на Microsoft