В петък започна проектът за обновяване на големия адронен колайдер. Идеята е да се увеличи броят на сблъсъците вътре в ускорителя, което ще помогне на учените да вникнат по-дълбоко в строежа на Вселената.

Ако не знаете какво представлява LHC (Large Hadron Collider), това е 27-километровият тунел на CERN във формата на пръстен, който се намира на повече от 100 метра в земята под границата между Швейцария и Франция.

В изключително мощния ускорител, който започна да помага на науката през 2010, се сблъскват високоенергийни протони със скорост, близка до скоростта на светлината. Тези сблъсъци произвеждат нови частици. През 2012 благодарение на LHC от CERN доказаха съществуването на "божествената частица" Хигс бозон.

Досега адронният колайдер успяваше да произвежда близо един милиард сблъсъци на протони в секунда. Сега обаче с така наречения „високолуминесцентен ъпдейт“ сблъсъците ще станат още повече и по този начин информацията, с която ще разполагат учените, ще се увеличи 10 пъти.

Проектът ще включва поставяне на високотехнологични компоненти, като магнити, колиматори и радиочестотни кухини на 1.2 километра от ускорителя. Освен това ще бъдат построени нови сгради на повърхността над колайдера, както и подземни галерии, тунели и зали, в които да се помещава новото криогенно оборудване. Ако всичко върви по план, до 2026 година всичко трябва да е готово.