Учени от Исландия разработиха бърз и надежден начин за определяне дали в рибата има бактерии, които са отговорни за развалянето й.

Ейджъфлър Райнисън и неговите колеги от компанията Matís-Icelandic Food Research в Рейкявик, посочват, че чрез новия метод количеството на вредните бактерии в рибата може да се определи за пет часа.
Стандартните технологии се нуждаят от минимум 20 часа.

Разработеният от исландските учени метод е основан на т. нар. полимеразна верижна реакция в реално време.
С негова помощ изследователите могат да определят дали в изследвания образец има бактериална ДНК и в какво количество е.

До момента наличието на бактерии в рибата се определяше чрез посявка (тоест, поставяйки проба от рибата при условия, благоприятни за растежа на бактериите), отбелязва електронното издание ЛентаРу.

За развалянето на рибата и съпътстващата този процес миризма са отговорни бактериите от рода Pseudomonas.
Те живеят в люспите, в хрилете и в чревния тракт на живите риби. След смъртта на рибата бактериите започват да я разлагат.
Отпадъците от жизнената дейност на Pseudomonas са вещества, които миришат лошо. С увеличаването на бактериите, се увеличава и характерната миризма.

Авторите на метода са убедени, че той ще намери приложение в рибарството, за своевременното определяне на началото на процесите на разлагане.

Тагове: