Както можете да предположите, измерването на антиматерията е доста сложно нещо. Сред основните причини е, че тя изчезва в момента на контакт с обикновената материя, така че конвенционалните подходи просто не работят. Но сега учени от CERN са успели да измерят антиматерията за първи път.

Екипът напълва вакуумна тръба с позитрони (античастица на електрона) и антипротони (античастицата на протона), за да се създаде антиводород, с "магнитен капан", който прави оценка и измерване на малък брой антиатоми, съществували достатъчно дълго време.

След това екипът обстрелва антиматерията с лазер, за да проучи своите позитрони, тъй като те изпращат енергия, която създава спектрална линия. Сега за пръв път е могло да се сравни светлинният спектър на материята и антиматерията.

Изненадата за учените е било поведението на антиводорода, който се е държал точно като нормалния водород (но с обратни стойности). Самият акт на измерване е важен все пак. Това хвърля светлина върху природата на антиматерията и ни казва нещо за природата на Вселената.

На теория материята и антиматерията трябва да се унищожават взаимно почти веднага. Новите резултати не обясняват защо не се е случило веднага, но учените предполагат, че това не се дължи на присъщите характеристики на тези вещества.

 

Прочетете и това: Учени съобщиха за опасност при използването на стволовите клетки за лечение 

Тагове: