В изявление, публикувано в Bulletin of the Atomic Scientists, групата учени, които отговарят за Doomsday Clock, предупредиха, че човечеството е опасно близо до собственото си ядрено унищожение. Те преместиха стрелката на часовника напред, оставяйки едва 90 секунди до „полунощ“ – един вид символ на края на света. Разбира се, причина за този ход е инвазията на Русия в Украйна и потенциалът за „гореща война“ между НАТО и Русия.

 
Екипът, познат още като BAS, е наследник на основаната през 1945 г. от Алберт Айнщайн формация. Основната идея е била работата по „Проекта Манхатън“ за създаване на атомна бомба. Doomsday Clock има за цел да предупреди човечеството за потенциална опасност - и очаквано, през последната година тя идва в лицето на Русия. „Слабо завоалираните заплахи на Русия за използване на ядрени оръжия напомнят на света, че ескалацията на конфликта – случайно, умишлено или погрешно изчисление – е ужасен риск“, се казва в изявлението. „Възможността конфликтът да излезе извън контрол остава висока.“ 
Въпреки че не се споменава в изявлението, Русия, по-позната в миналото като Съветския съюз, има някои доста потресаващи прецеденти, които трябва да бъдат взети под внимание: инцидентът с „фалшива тревога“ от 1983 г., при който радарът на СССР уловил и впоследствие предупредил официални лица за фалшива заплаха от Запада, първоначално интерпретирана като шпионски самолети с бойни глави, идващи от САЩ. 
За щастие протоколът, който е изисквал да се отвърне на удара, не е бил спазен – Станислав Петров, съветският офицер от противовъздушната отбрана, отговарящ за станцията за ранно предупреждение и открила погрешно интерпретираните сигнали, се е доверил на инстинкта си и не го задействал. По този начин е избягнато избухването на потенциална ядрена война.  
Обратно в настоящето, загрижените учени отбелязват, че действията на Русия са „подкопали глобалните усилия за борба с изменението на климата“, а нейните фалшиви новини за това, че Украйна разработва биологични оръжия, може да намекват, че всъщност руската държава би предприела подобен ход.  
Въпреки че „няма ясен път за изграждане на справедлив мир, който обезкуражава бъдеща агресия под сянката на ядрените оръжия“, BAS призова за открито ангажиране с мирните преговори между НАТО и Русия – не само в името на предотвратяването на войната, но и за и заради това да помогнем на планетата да избегне по-нататъшна катастрофа. 

Снимки: BAS/Unsplash

Виж още: Физици определиха кое е най-доброто домашно скривалище при ядрена атака