Вече почти година Русия е в доста обтегнати отношения с голяма част от света - ситуация, силно продиктувана от нахлуването на страната на територията на Украйна. Съответно много компании преустановиха дейност в руската държава, което продължава да създава множество критични ситуации за местните бизнес и администрация. Но проблемите не са само на Земята - Русия е важен участник и в множество космически проекти и към този момент можем да кажем, че те се опитват да се дистанцират от политическите разминавания.  
Но не на 100%: преди няколко дни беше публикувана информация, че SpaceX потенциално е спасила астронавт на NASA, който е бил блокиран на борда на Международната космическа станция поради повреда в космическия кораб Союз. 
Действително от NASA беше подадена информация, че в средата на декември, от капсулата MS-22 е започнало да изтича обилно количество охлаждаща течност. Предполага се, че вероятната причина е сблъсък с микрометеорит, но поради естеството на проблема от NASA започнаха да обсъждат алтернативни планове за връщане на екипажа от двама руски космонавти и астронавта на NASA Франк Рубио обратно към Земята. Като част от това обсъждане на 30 декември NASA се е свързала със SpaceX, за да разучи дали компанията има готовност да изпрати капсулата Dragon при възникването на извънредна ситуация.

 
Според RussianSpaceWeb Роскосмос са отрекли плановете за връщане на Рубио на борда на капсула Dragon. Отричането от страна на Русия подчертава вече много обтегнатите отношения, тъй като става ясно, че NASA вече не разчита единствено на руски космически кораби, за да изпрати екипажи до вече остаряващия орбитален пост. 
По информация на Роскосмос за връщането на астронавтите може да се погрижи вече одобрената капсула Союз MS-23.  
Непотвърдени слухове обаче съобщават съвсем друг план: капсулата MS-22 ще се върне на Земята без екипаж, а следващия месец космическият кораб MS-23 ще бъде изпратен до станцията само с един пилот на борда, което ще позволи достатъчно място за двамата космонавти. Според този план на Рубио ще му се наложи да се върне с превозно средство на SpaceX. 
Със сигурност това напрежение е напълно излишно на фона на всички космически предизвикателства - поредното доказателство, че човешките отношения могат да объркат и най-добрите начинания.  

Снимки: NASA

Виж още: Експерти: надпреварата в Космоса ще има и мрачна страна