Днес е 29-ият рожден ден на Световната информационна мрежа, или Световната уеб мрежа, която всички така добре познаваме. И именно сега нейният създател Тим Бърнърс-Лий реши да сподели в отворено писмо своето виждане за това колко лошо според него се е развила тя. Лий казва, че в момента интернет е доминиран от шепа платформи, които са ограничили иновациите и са заличили богатия и разнообразен архипелаг от блогове и малки сайтове и платформи, които е имало преди. Според него не е късно да променим нещата, но за целта са нужни истински визионери в технологичния и бизнес свят, както и в правителството и в гражданските организации, като всички те трябва да работят заедно, за да създадат „мрежата, която всички искаме“.

Най-много критика Лий отправя към големите платформи (очевидно визирайки сред тях Facebook и Google), които доминират в своята област и на практика се превръщат в нещо като тъмничари, които контролират идеите и мненията, които виждаме и споделяме. „Тези гиганти придобиват стартъпи, купуват техните иновации и наемат най-добрите сред най-добрите в индустрията. Ако добавим и предимството, което получават от потребителските данни, които събират, можем да заключим, че в следващите 20 години няма да видим кой знае колко по-различни неща, отколкото в последните 20.“

Лий казва и че централизирането на мрежата е довело до сериозни проблеми, както когато проблемите с Amazon Web Services предизвикаха падането на огромна част от всички интернет услуги. Според него прецеждането на интернет през шепа платформи е довело и до нещо по-опасно: превръщането на интернет в оръжие. Тук става дума за манипулацията на политически пристрастия, използване на фалшиви потребителски профили за влияние и фалшиви новини. Лий казва, че най-големите компании по никакъв начин не наблягат на социалните цели на платформите си, а най-вече на печалбите.

Тагове: