От няколко години BitTorrent работи по различни проекти, които постепенно променят репутацията на компанията. Макар тя все още да е най-известна като създателя на едноименния протокол за споделяне на файлове, новите разработки са също толкова интересна. Последната от тях е Maelstrom.

BitTorrent представя смела визия за бъдещето на интернет, което е напълно децентрализирано. Потребителите не осъществяват достъп до сървъри, на които се съхраняват сайтовете, а ги получават на части от други потребители. Основното предимство на подобна идея е по-слабата възможност за следене на личните данни и активността, но също толкова важно е, че Maelstrom би работил в полза на мрежовата неутралност. Подобно на торент протокола, ограничаването или цензурирането на дадена информация е много по-трудно, когато тя не се намира на централизиран сървър.

В момента браузъра, базиран на проекта с отворен код Google Chromium, е в затворена бета и не знаем кога ще излезе от нея. Идеята определено е смела и трудна за осъществяване, но ще продължаваме да я следим.

А знаете ли, че BitTorrent разработва собствено приложение за комуникации?