Частният инвеститор Албърт Уогнър е човек с визия. Преди време той е бил сред първите, подкрепили такива платформи като Etsy и Tumblr. Днес той е партньор във финансовата компания Union Square Ventures и има нова цел - да помогне на една никому неизвестна млада компания, която си е поставила за задача да промени интернет и начина ни на мислене за онлайн пространството.

"Живеем във време, когато гиганти като Amazon, Google и Facebook са установили почти пълен монопол на пазара. Ако искаме да гарантираме иновациите и отворения характер в дългосрочен план, ще ни трябва нова и децентрализирана инфраструктура", убеден е Уогнър.

 

Време ли е да разчупим статуквото?

Ето защо той и партньорите му в Union Square Ventures вече са предоставили 4 милиона долара на новата компания Blockstack, която е готова да се нагърби със създаването на тази нова и отворена среда. Стартъпът работи по софтуер с отворен код, който да създаде нещо като паралелна вселена на мрежата, която познаваме - вселена, където потребителите имат по-голям контрол върху данните си.

По-късно тази година Blockstack ще пусне официално софтуер, който ви позволява да отваряте сайтове и да ползвате приложения, създадени за тази нова дигитална среда, използвайки сегашния си уеб браузър. На пръв поглед нищо няма да се промени - отново ще отваряте сайтове, като кликвате на линкове или пишете цели адреси, и пак ще общувате с приятели и ще пазарувате онлайн. Но вместо да създавате акаунти за всеки един сайт, както правят това хората с Google или Facebook, потребителите на сайтове, базирани на системата на Blockstack, сами ще контролират своята дигитална идентичност. За да използвате сайт, който иска вашата информация, трябва да дадете му достъп до профил, който е изцяло под ваш контрол. В момента, в който решите да спрете да използвате сайта или услугата, може да прекратите достъпа им до профила и данните ви и вместо това да го дадете на друг сайт. Кодът на всички страници обаче ще функционира само в браузъра на вашия компютър за максимален контрол.

"Опитваме се да преобърнем съществуващия модел", казва Райън Ший, изпълнителен директор и съосновател на Blockstack. "Промени могат да се правят и в рамките на това, с което вече разполагаме, но понякога е по-лесно да се дистанцираме от него и да създадем нещо ново и необременено."

 

 

Децентрализираната мрежа

Визията на Blockstack става възможна благодарение на система за идентификация, предвидена да бъде независима от всички компании, включително и от собствените си създатели. Идеята е базирана на популярната напоследък платформа Blockchain - метод, чрез който поредица от данни се съхранява в дигитален публичен счетоводен регистър. Особено в случая е, че данните съществуват едновременно на хиляди независими един от друг компютри, вместо да се съхраняват централно. Това прави регистъра прозрачен, ъпдейтът е бърз и независим, а фалшифицирането на данните – практически невъзможно. Именно блокчейн е технологията, която стои зад криптовалутата биткойн. Този гъвкав децентрализиран модел според мнозина има огромно бъдеще и може изцяло да промени финансовия и технологичния свят.

Системата на Blockstack използва блокчейн, за да записва имена на домейни, което означава, че на практика не се нуждае от организация като ICANN, която иначе се занимава с надзора на домейните в мрежата днес. Софтуерът, надграден върху името и идентификацията на домейна, дава на потребителите контрол върху данните, които да разрешат на онлайн услугата да ползва. Този подход бързо привлече вниманието на Microsoft, като софтуерният гигант вече търси начини за приложението на платформата на Blockstack.

Идеите на Blockstack за това, как да се промени начинът, по който функционира мрежата, могат да изглеждат трудни за разбиране или прекалено сложни за прилагане. Но според Ший именно фундаментални характеристики в дизайна на платформата като липсата на вградена и независима система за идентичност са в основата на проблема за доминацията на няколко големи компании и размерите, в които те боравят с потребителските данни. Шефът на Blockstack е категоричен - при новото положение компаниите отново ще могат да преследват печалбата, но балансът на силата ще се наклони малко повече в полза на потребителите.

Райън Ший не е единственият, който споделя такива възгледи. Наскоро самият Тим Бърнърс-Лий, създател на World Wide Web, изказа подобно твърдение. Той призова ангажираните с технологичното развитие страни да пристъпят към децентрализация на мрежата, за да може тя да обслужва по-добре нуждите на обществото и отделните потребители. Бърнърс-Лий използва именно платформата на Blockstack, за да регистрира потребителското име timblee.id още миналото лято, и сега работи свой собствен проект за децентрализирана уеб мрежа. Той се нарича SOLID и се разработва към Масачузетския технологичен институт.

 

 

От идеята до реализацията

Пътят към този качествено нов вид онлайн среда обаче далеч не е без препятствия, някои от които са доста сериозни. Например сегашният дизайн на криптовалутата биткойн няма капацитета, който е необходим за широко използвана парична единица, и не е ясно доколко ще сработи създаването на подобна напълно децентрализирана уеб система.

На подобен подход са присъщи и проблеми, които са типични за децентрализираните системи, а именно отсъствието на ясна централна власт, която да осигурява бърз и категоричен коректив. В условията на алтернативното уеб пространство проблеми като неуредени права върху домейни и споделяно съдържание могат да ескалират, тъй като липсва основен регулатор, който да ги реши относително лесно. Въпреки това хора като Райън Ший и Тим Бърнърс-Лий остават оптимисти, че тези предизвикателства могат да се преодолеят.

Към тях се присъединява и основателят на Internet Archive Брустър Кале.

"Въпросите за личното пространство и защитата на личните данни, както и за постоянно увеличаващата се власт на големите компании мотивират все повече хора да мислят сериозно за алтернативи на статуквото", казва той.

Мрежата е част от ежедневието ни и градивен елемент от бъдещето ни. Но тя е и една технология, която съществува от над 20 години и започва да издава възрастта си. Първоначалният ѝ замисъл не е предвиждал мащабите, които имаме днес, и ако сме сериозни за мястото ни в онлайн пространството, може би наистина е време да помислим за някаква промяна. Blockstack просто ни представя една такава възможност.

Препоръчваната от Едуард Сноудън имейл услуга Lavabit отново работи