За пръв път в България потребителите гласуваха за цифрово съдържание и определиха кое за тях е най-стойностното в музиката, филмовото и кино изкуството, игрите и приложенията. В 10 категории беше разпределено номинираното съдържание и хората имаха възможността да дадат мнението си и да покажат коя песен, филм, сериал или игра оценяват най-високо. Не можем да не коментираме тези „пионерски" годишни награди, които показаха, че хората в България определено имат мнение.

 

 

Пионерските и „емоционални" награди

Целта, която ни водеше при създаването на Entertainment Content Awards (съкратено ECA) беше не само да разширим традиционните ни вече награди за продукти на годината (Entertainment Product Awards, съкратено EPA), но и да обърнем повече внимание на цифровото съдържание, което сякаш винаги остава малко в сянка, недооценено, засенчено от лъскавите технологии (които в никакъв случай не подценяваме). След като в момента четете HiComm, със сигурност можем да приемем, че вие сте големи любители на техниката. Неизбежно в живота човек се привързва болезнено и емоционално към джаджите и устройствата, които използва, и дори започва да изпитва към тях чувства, подобни на тези, които изпитва към най-добрия си приятел. Но откъде произлиза това „чувство"? Едва ли бихме обичали смартфона, телевизора, лаптопа или конзолата си, ако те бяха тъмни и бездушни. Това, което ги кара да оживяват и изпраща прилив на любов в сърцата ни, всъщност е съдържанието, което идва при нас чрез тях. Именно за това съдържание HiEnd създаде Entertainment Content Awards - наградите, които връчи „публиката".

 

Екшън, комикси и малко меланхолия

В номинациите за чуждестранни и български филми се постарахме да бъдем толкова разнородни и креативни, колкото разнородна и креативна е и аудиторията в България - а тя показа предпочитанията си недвусмислено и в трите категории. Така „Недосегаемите" (The Intouchables) грабна приза за „Най-добър чуждестранен филм" с огромно предимство пред „Имало едно време в Анадола" - филм на турския режисьор Нури Билге Джейлан, отнесъл четири награди на филмовия фестивал в Кан) и „Дама, поп, асо, шпионин" - шведският проект на Томас Алфредсон, създаден по романа на Льо Каре и разказващ класическа шпионска история от времето на Студената вода през 70-те. „Недосегаемите" беше заглавието, което обра овациите в тази категория и с неоспоримо надмощие застана на първо място по гласуване с 62% гласа от общите, събрани за трите филма.

 

В 3D и IMAX отново един филм недвусмислено стана номер едно според зрителите - и това е „Отмъстителите" (The Avengers). Тук гласуването беше по-разширено поради многото талантливи проекти през тази година и в категорията се бореха четири филма. Определено сериозната битка обаче беше между него и „Черният рицар: Възраждане". Дали защото и двата включват комикс герои, на които режисьорите умело придават човешки черти, или просто заради грандиозността на проектите, които ги превърнаха в истински холивудски блокбъстъри - фактът е, че „Черният рицар" следваше „Отмъстителите" по петите, докато първият не грабна победата с над 2000 гласа повече.

 

Другите два филма от тази категория, заслужаващи да се отбележат, са „Пина" и „Приключенията на Тинтин" - отново две произведения, които заслужават да бъдат видени. И все пак Тор, Железния човек, Хълк, Капитан Америка, Черната вдовица и Хоуки са не само Отмъстителите, но и Победителите в тази категория.

В последната кино категория бяхме приятно изненадани да открием, че значимите проекти не са никак малко. За българските филми номинирахме три заглавия и всяко от тях поотделно ни накара да преоткрием най-различни неща. И отново изборът на зрителите беше повече от ясен - между „Кецове", „Аве" и „Миграцията на паламуда", „Кецове" се оказа филмът, който събра най-много гласуване - 55% - и показа, че очарованието на тази романтично-идеалистична история, примесена с меланхолия, не е останало неоценено - както и старанието на Иван Владимиров и Валери Йорданов и на актьорите Филип Аврамов, Иван Бърнев, Ина Николова, Иво Аръков и Васил Драганов. Въпреки че този филм бе обявен от някои за прекалено „разхвърлян", с липса на развитие в героите и „прекалено новаторска" идея за България (идеята за бягството), очевидно доста хора са го „усетили" по положителен начин и го показаха с гласуване.

 

Какво „следим" упорито

Сериалите са нещо, без което мнозинството не могат. Те дават тръпката за нещо, което не свършва, постоянен отворен край, постоянно очакване на нови обрати и развития в любимите истории. Не говорим за турските сериали, разбира се, макар че и те имат своята аудитория - решихме да ги пропуснем в името на запазване на всеобщото спокойствие. Двете категории, в които се бореха девет филма, са „Чуждестранен сериал" и „БГ сериал". Еднакво важно е да от-бележим първо: колко много сериали си „пробиха" път в българския ефир, бяха закупени и излъчени от различни кабелни телевизии и така „разшириха" погледа ни над света, и второ: колко много български сериали се родиха и показаха колко неща имаме да кажем и ние. Може би не е изненадващо, че в чуждестранната категория най-много гласове получи криминален сериал, а от българските сериали - комедиен сериал. Причината най-вероятно се корени във факта, че когато става дума за български сериали, определено не ни се гледа „още драма", а по-скоро искаме да разпуснем и да се развеселим, докато се учим да гледаме по-ведро на живота.

Сред чуждестранните сериали за номер едно (и почти без конкуренция!) бе избран „Oт местопрестъплението - Маями" - а като се вземе предвид, че в тази категория се бореха 5 сериала, това си е сериозно постижение. Не толкова предпочитани се оказаха „игра на тронове", „Спартак: отмъщение", „рокфелер Плаза" и „Секс до дупка". Което пък силно ни изненада, защото по наше мнение „Игра на тронове" и „Спартак: Отмъщение" са едни от най-касовите телевизионни филми, правени някога, в които е вложен много хъс, въображение, перфектен сценарий и специални ефекти. Обяснихме си го с липсата на по-голяма кампания за тези филми тук, в България, което пък е довело до по-малко привлечена аудитория. Най-малко гласове получи „Рокфелер Плаза", но въпреки това той също има своя кръг фенове.

При българските сериали безспорен победител стана „Столичани в повече" - петцифрено число гласували и заслужен приз за „Най-добър Бг сериал" за 2012 година. Дали всичко се дължи на таланта на актьорите или на необходимостта на българския зрител от положителни емоции, не е съвсем ясно - може би и на двете. При всички случаи на второ място веднага след „Столичаните" се нареди „Под прикритие", само с около 2000 гласа по-малко. Другите номинирани бяха „етажна собственост" и „Кантора Митрани" (която получи най-малко гласове от всички).

 

Музикални вълнения

В света на музиката е приятно, забавно и лежерно - както винаги е било. там настроенията се менят често, хората изразяват предпочитанията си според моментната си нагласа, но това не променя факта, че има забележителни музикални събития, които намериха своя израз в нашата класация. В категорията „Музикален албум" намериха изява Blunderbuss на Jack White, MDNA на Мадона, Cruel Summer на G.O.O.D Music - Kanye West, Jay-Z, 2 Chainz, The-Dream, R. Kelly и др. и Born to Die на Лана Дел Рей. Тук поведе и „спечели" номинациите, естествено, вечната Мадона. Което само по себе си е обяснимо - тя е от много време на сцената и в сърцата на хората, а и е хамелеон - променяща се според това, как се променя светът.

След нея (но не особено близо като брой гласували) е Лана Дел Рей - една много меланхолична и специфична в музиката си дама, която набира все повече скорост и със сигурност феновете й нямат търпение да чуят още от нея.  Не пропуснахме да номинираме и цели пет песни в категорията „БГ хит" - там се сблъскаха Белослава (Why), Миро и Дивна („И ти не можеш да ме спреш"), Кристо и Лора Караджова („Оставам тук"), Ogi 23 feat. Ruth (Black Magic Woman) и Графа & Бобо feat. Печенката („Дим да ме няма") - последният стана абсолютният победител. Не сме сигурни защо тази така окончателна, закована победа (да, няма конкуренция тук) отиде точно при „Дим да ме няма", но според нас има връзка с това, как се чувства всеки около 15-16 часа всеки работен ден... и коя точно отговаряща на състоянието мелодия идва в ума му.

 

Приложимите приложения

Две категории обобщиха приложенията, на които държахме да обърнем внимание - „Мобилно приложение на годината" и „БГ мобилно приложение на годината". Мобилните ни устройства и особено смартфоните ни са винаги с нас и именно приложенията са това, което ги прави незаменими в безброй ситуации. В „Мобилно приложение на годината" на първо място застава Viber - приложението което позволява безплатни обаждания, чат и изпращане на снимки. Ние със сигурност сме съгласни, че то заслужва приза и гласовете, които достигнаха огромна численост. Със сигурност бързият и безплатен достъп до приятели и близки е изключително полезен на хиляди хора. Останалите четири приложения са неизменният Instagram (друг наш фаворит), Stay.com, ChatOn и Nokia City Lens. В категорията „БГ мобилно приложение, с малка разлика, първо място взе BGcn TV (първото приложение за гледане на телевизия в реално време), а второ - Приказки за деца. Бориха се още GetLokal, Bulbank mobile и ScoreTwice. Останахме с впечатлението, че предпочитанията са насочени към по-иновативните и визуални приложения, без да пренебрегваме съвсем и останалите.

 

Играем ли?

За категорията „Компютърна/конзолна игра" битката беше истински сериозна. Просто защото наистина тази година излязоха невероятни игри, всяка от които има своя чар и сила и заслужава да бъде видяна, почувствана и оценена. Но - за да бъдем съвсем честни - все пак една от тях беше чакана невероятно дълго и това я закова на първо място както в сърцата на играещите, така и в нашата класация. Това е, разбира се, Diablo III - играта, която излезе през май и остави без дъх най-големите си фенове. На нас ни беше приятно да открием обаче, че за всички игри си имаше „пътници" - т.е., гласуването за 6-те претенденти бе така разпределено, че не остави съмнение, че всички те имат своите заклети фенове. И въпреки че Diablo III стана „Компютърна/конзолна игра на годината", си заслужава да споменем и останалите - Маx Payne 3, Маss Маx Payne 3, Маss Effect 3, Darksiders II, Guild Wars 2 и Dishonored. И да не забравяме, че след филмовата това е категория, която най-много позволява на хората да се отпуснат и да забравят проблемите си след тежък ден, като „разцъкат" някоя от тези (или други) игри. Ние сме впечатлени от тазгодишния подбор и с нетърпение очакваме да видим с какво още ще ни засипят през следващата година.

Тагове: