Строящата се в момента нова централа на Apple в Купертино, Калифорния, обещава да бъде една ултра-модерна високотехнологична и не на последно място екологична сграда с уникален дизайн. Тя определено ще изглежда като летяща чиния кацнала в Силициевата долина. Но дали създателите на това "НЛО" действително не са били вдъхновени от архитектурна реликва от миналото?

Джон Кинг, архитектурен критик, работещ в San Francisco Chronicle, поставя въпрос, чиито отговор не е напълно проверим, че Стив Джобс и Норман Фостър са били основно повлияни от един от най-елегантните мотели в Сан Франциско, наречен Villa Roma, чието създаване датира от далечната 1961 година.

Ето както казва Кинг:

ФАКТ №1: Стив Джобс се премества в Маунтин Вю през 1960г., когато той е бил пет годишен и без съмнение е направил много посещения в детските си години в Сан Франциско, градът на неговото раждане.

ФАКТ №2: Младият архитект Норман Фостър през 1962 г. е намерил път към Сан Франциско, където той е работил за кратко преди да се върне в родната си Англия.

Спекулативна теория: Моделът на иновативно Apple седалище в Купертино, Калифорния - футуристична кръстоска между космически кораб и поничка - е отдавна изчезналият мотел Villa Roma.

Вярвате ли в тази теория, или смятате, че Джон Кинг просто е искал да привлече внимание върху себе си?