Макар че може да споделите местоположението си чрез Facebook, Foursquare (Swarm) и други услуги, създадени за тази цел, то сега разбираме, че най-новите Android смартфони могат да споделят местоположението ви без ваше знание. Фондацията The Electronic Frontier (EEF) е открила един тревожен проблем с по-новите Android телефони.

Според констатациите на EEF, когато устройство с Android Honeycomb (Android 3.1) или по-нова версия, е в Preferred Network Offload режим (PNO), тo излъчва последните Wi-Fi мрежи, с които е било свързано. Така всеки, който е в рамките на Wi-Fi обхвата на устройството може да надникне и да разбере точно къде сте били на базата на имената на предишните ви местоположения.

Ако видят последните няколко места, които сте посетили, те действително могат да проследят пътуванията ви. Нещо, което повечето хора не биха били щастливи да споделят просто така.

Режимът PNO помага да се удължи живота на батерията, като това дава предимство на Wi-Fi пред използването на интернет от оператор. Wi-Fi връзката използва по-малко енергия, отколкото клетъчната.

От Google са наясно с проблема и са изпратили до EEF следното изявление:

"Ние възприемаме сигурността на данните за местоположението на нашите потребители много сериозно и ние винаги сме щастливи да бъдем информирани за потенциалните предизвикателства на времето. Тъй като промените в това поведение потенциално биха се отразили на потребителите, когато се свързват към скрити точки за достъп, ние все още разследваме, какви промени са подходящи да бъдат предприети."

За да предотвратите течове, от EEF препоръчват да отидете във вашите настройки на телефона и да изберете Advanced Wi-Fi. От там изберете, Keep Wi-Fi on During Sleep и го променете на Never.

 

Виж още: Foursquare започва да таксува за използването на базата си данни