Имате деца, имате и устройства, свързани с мрежата. Това е всичко, което ви трябва, за да се окажете забъркани в една сериозна каша дори и да не го осъзнавате. Дигиталният ни начин на живот не само е източник на удобства и забавления - умният телефон в движение, конзолата у дома и какво ли още не, - но и почти незабележимо поставя своя отпечатък върху всички нас. И то не само като индивиди, но и като бащи, майки, примери за подражание, глави на семейства.

Ако някой приятел ме чуе, че разсъждавам по такъв начин, неминуемо ще ми хвърли един хитър поглед и ще каже "Какво пък разбираш ти, нали нямаш собствено дете!?". Така е, но това не пречи да участвам пълноценно в същото това забързано ежедневие и да разчитам на технологиите в толкова много отношения. Всъщност, ако искам да отговоря на закачката, бих отвърнал "Моите джаджи са ми като деца - конзоли, таблети, телефони. Грижа се за тях и те ми се отблагодаряват". Но шегата настрана, живеем в епоха, когато все повече уреди стават "умни" и все по-често сме "свързани". Но дали някъде, забили поглед в екрана на лъскавото ново устройство, не забравяме за истинската връзка - тази с хората около нас и най-вече в семейството.

 

 

Modern Family 2.0

Неслучайно се пошегувах с грижите за електрониката у дома. Аз съм запален геймър и полагам огромни усилия всичките ми джаджи да са в отлично състояние. Често заспивам с игра и нерядко започвам деня с такава. А когато съм в движение, таблетът ми лесно може да бъде сбъркан с прототипна версия на все още неизлязлата конзола Nintendo Switch - той е пълен с игри. И очевидно далеч не съм единственият, който обръща такова внимание на техниката. Ново проучване на OnePoll и Intel Security показва, че цели 36 процента от родителите са били обвинени от децата си за това, че продължават да зяпат екраните на своите телефони и таблети дори във време, което е посветено на семейни занимания. Наистина, погледнете нещата от гледната точка на малчуганите – цяла седмица чакаш татко най-сетне да се освободи от работа, за да отиде в зоопарка или на ски пистата, само за да видиш как той упорито е забил поглед в телефона и трескаво жестикулира с пръсти, вместо да ги използва, за да ти поднесе захарен памук или сандвич.

Съществува и обратната страна на нещата. Децата днес растат с техниката до себе си и въпреки че това им позволява да развият рано различни умения, когато бъде нерегулирано, подобно поведение също крие опасност. Според учените за максимално полезен сън е необходимо да се спазват следните простички правила: старайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време (за предпочитане между 22:00 и 23:30 часа), като поне час по-рано изключите всички компютри, смартфони и силни светлини около вас, намалите температурата в стаята и сведете светлината до минимум. Колко по-тъмна е стаята, толкова по-добре е това за поддържането на нивото на мелатонин, а превръзката за очи също може да помогне. Вместо това пак същото проучване, проведено сред 13 000 родители в Съединените щати, е установило, че цели 76 процента от майките и татковците разрешават на детето си да си легне в леглото със свързано в мрежата устройство. Имайки предвид доказано вредното влияние на електрониката върху мозъка и сетивата ни преди лягане, това е доста непредпазливо. Нещо повече, едва 23 процента от същите тези модерни родители обаче проявяват някаква форма на контрол върху това, какво прави детето им с интернет достъпа.

 

 

Свързаният дом – плюсове и минуси

Проучвания като горното подчертават нещо, което е много важно, но малцина се замислят над него - необходимостта родителите да "управляват" интернет достъпа и устройствата у дома. Такива мерки могат да бъдат съвсем простички - като блокирането на неподходящи за малчуганите сайтове - до контролиране на времето, което членовете на семейството прекарват пред екрана. А понякога, колкото и налудничаво да звучи, не е лоша идея изобщо да се откажете от достъпа до мрежата просто за да видите лицата на тези до вас.

В момента умният дом и свързаните устройства се радват на все по-голяма популярност. Всъщност през април 2016 г. анализаторската компания Gartner прогнозира, че към 2020 г. в домовете ще има над 10.5 милиарда умни устройства. Те не само ще създадат голям потенциален риск, що се отнася до сигурността на личните данни и стабилността на мрежите им, но и могат да навредят на семейните отношения и възпитанието.

"Въпреки че удобствата, които днешната техника носи, са страхотни, най-слабото устройство в една такава мрежа излага потребителите на опасности", коментира Гари Дейвис, специалист по киберсигурност в Intel Security.

"Трябва да дадем познания и възможност на родителите активно да се грижат за начина, по който семействата им използват такива устройства. Когато са взети правилните мерки за сигурността и опазването на личните данни, потребителите ще се чувстват в безопасност и ще могат наистина да се радват на ползите от това да живеят в един умен дом."

Въпреки притесненията, които дигиталният живот крие, и онлайн рисковете родителите все още използват предимно стари методи, за да наблюдават как децата им използват мобилните устройства. Така например 35 процента от родителите признават, че просто се опитват да държат джаджата при тях и да я дават на малчуганите от време на време. Едва 23 процента са тези, които използват софтуер, за да следят дейността и да са сигурни, че детето им е в безопасност, когато е в мрежата. Истината обаче е, че родителите просто нямат възможността да осъществяват достатъчен надзор и 34 процента вече са се сблъскали със ситуация, при която детето им е посетило неподходящ за него уебсайт. Един на всеки трима родители е влизал в спор с потомците си за това, дали е целесъобразно да се носи устройство в леглото. Но децата не са единствените, които използват джаджите когато и където не трябва - родителите също прекаляват със сребристите екрани.

 

 

Какво може да се направи

Най-основното е родителите да разберат важността на това, че трябва да разговарят с децата си за потенциалните опасности, които интернет крие. Разговорите трябва да започват по-рано - колкото по-рано заговорите за теми като "онлайн безопасността", толкова по-лесно ще ви бъде, когато децата започнат да растат. Може да започнете с прости уроци, които и по-малките да разберат, като "Не отваряйте имейли от хора, които не познавате". Избягвайте сложните обяснения и гръмките изказвания; онлайн безопасността трябва да е част от нормалното поведение, а не някакво фрапиращо изключение.

Добре е самите вие да давате пример. Лесно е да се увлечеш по някоя нова мобилна игра или приложение, а децата улавят подобни навици - както добри, така и лоши. Дайте позитивен пример, като ограничите времето, прекарано в социалните мрежи, когато сте у дома или като изключвате телефона си по време на вечеря. Децата привикват към интернет от ранна възраст и това създава фалшиво чувство за сигурност. Припомнете им, че всеки може да създаде профил в социална мрежа или в разпространени услуги като Uber, Lyft, eBay или Craigslist. Не пропускайте да подсигурите и домашната мрежа, която е портал към интернет за всички потребители и устройства в дома. И така, интернет е незаменима част от ежедневието ни, но като всяко друго нещо мрежата има своите положителни и отрицателни страни. Бъдете внимателни, обяснявайте на достъпен език на децата и помнете, че и най-мощното устройство не може да замени общуването с друго човешко същество, от което всички имаме нужда.

Вижте още: Google Brain създаде метод за изчистване на пикселизирани изображения

Най-четени
Всички

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

130 | 24.06.2019
Още от Social

САЩ може да забрани на компаниите да разработват 5G технология в Китай

4 | 24.06.2019