От доста време работодателите в частния сектор разчитат на практиката на проверки на профилите в социалните мрежи, които кандидатите за работа поддържат. Сега федералните власти в Съединените щати ще правят абсолютно същото като част от проверки по сигурността и произхода на бъдещите държавни служители, предава Slash Gear.

Новината бе оповестена от шефа на Националното разузнаване Джеймс Клапър и това за пореден път подсилва факта, че присъствието на хората в социалните мрежи все повече се счита за отражение на техния характер и личност.

Като от процеса на подбор на кадри и подизпълнители за нуждите на федералната власт ще бъдат проверявани профили в мрежи като Facebook и Twitter. Особено щателни ще бъдат проверките, когато се касае за работа с поверителна информация.

"Социалните мрежи станаха важна и общодостъпна част от ежедневието на повечето американци. Не можем да си позволим да пренебрегваме този източник на информация, когато говорим за запазването на националната ни сигурност", казва Бил Еванина, директор в Центъра за национално контраразузнаване и сигурност.

Виж още: Facebook пусна алтернативна версия на приложението си Moments в Европейския съюз и Канада