В съвременният интерактивен, web центриран свят всички развлекателни форми се променят. Някой от тях – като телевизията например, до неузнаваемост.

Бидейки една от най-младите ентъртеймънт медии, през последните няколко години тя преживява бурна еволюция и все повече излиза извън рамките на добрите, стари телевизори, разпростирайки се дори отвъд пределите на РС върху смартфони, таблети и други мобилни устройства.

Логично този процес налага генерална трансформация във вида на класическите ТВ предавания, в начина, по който те се разпространяват, по който взаимодейства с публиката и достигат до нея.

В този ред на нещата термина уеб телевизия вече отдавна не се възприема, като нещо екзотично, а за много хора е ежедневие. Нещо повече – тя представлява обширна екосистема – една цяла нова, онлайн вселена, включваща уеб сайтове, софтуерни инструменти, мобилни приложения, браузър добавки и хардуер, всички създадени с една основна цел: да ви осигурят много часове уникални Web TV забавления.

Ето някой от най-добрите примери в това отношение.

Сайтове

Естествено най-логичното място, от където да започнете вашето вълнуващо пътешествие в света на онлайн телевизията. Всяка голяма broadcast мрежа днес разполага с повече или по-малко интерактивен сайт онлайн в който можете да гледате част или цялата й налична ТВ програма – от новини до развлекателни шоу програми до повторения на любимите си сериали.

 

 Извън добре познати уеб адреси като www.btv.bg, www.novatv.bg/, www.cnn.com, www.bbc.co.uk и още и още, съществува цяла една допълнителна група сайтове, които също могат да ви бъдат безкрайно полезни с различните Web TV услуги които предлагат.

Voozy


Ето този например. На пръв поглед не изглежда като нищо особено, но всъщност е една от най-добрите изходни точки от които можете да започнете да изследвате света на онлайн телевизията. Той включва списък с някой от най-популярните Web TV услуги в това число YouTube, Netflix, itv Player, 4оD и още и още.

Cull TV


Ето още един страхотен сайт за синдикиране, който предлага някой изключително интересни опции. Той е насочен най-вече към меломаните и хората които се интересуват от най-новите и горещи музикални парчета онлайн.

 

 

 

На практика Cull TV обединява различни музикални видео клипове публикувани в YouTube, селектира ги в специален канал с максимално високо качество и ви позволява буквално за секунди да превърнете вашето РС или мобилно устройство в истински интерактивен, видео джубокс.

 

Livestation


Ако пък смятате, че телевизията не е само за забавления, но и сериозен източник на информация, този сайт е точно за вас. Той събира на едно място някой от най-професионалните, световно известни новинарски канали, като арабският Ал Джазира и щатският CNN, предлагайки постоянен инфо поток от случващото се във всяка точка на света.

Приложения

 

Spotflux


В уеб има много сайтове, предлагащи безплатно ТВ съдържание. Проблемът е, че една голяма част от тях (като популярните Hulu и Netflix например) не позволяват достъп до него на потребители, намиращи се извън САЩ.

 


Тази малка, но много полезна програмка решава лесно този проблем, като пренасочва заявките от вашият IP адрес така, че те изглеждат сякаш идват от място в Съединените щати.
Просто и удобно!

 

SPEEDbit Video Accelerator


Поточното гледане на ТВ видео в уеб е нещо страхотно, но само ако имате наистина бърза интернет връзка. Ако обаче доставчика ви не е сред най-елитните, опция също има. Това приложение ви позволява да отворите допълнителни онлайн връзки към сайта от който искате да гледате уеб телевизия и ускорява значително скоростта на възпроизвеждане на поточната мултимедия излъчвана от тях.

Браузър добавки


Днес ще намерите десетки add-on-и, които да ви позволят да гледате лесно и бързо Web TV канали, но дори сред изобилието си има по-вече и по-малко добри примери.
Ето няколко от вторият тип.

TV for Google Chrome


С инсталирането си тази добавка за Google браузъра Chrome ще ви даде достъп до повече от 3000 Web TV канала от цял свят.

 

 

Просто кликнете върху иконата й и в нов прозорец ще видите всички налични локални станции или изберете от списъка в който те са сортирани по географски или тематичен признак.

 

TV Toolbar


Съвместим с всички популярни браузъри, като Chrome, Safari, Internet Explorer и Firefox, този тулбар ще ви позволи да гледате над 2200 онлайн ТВ канала „на живо”. Освен това той включва и други полезни инструменти, като например директен линк към Wikipedia търсене, световен часовник и тест за скоростта на вашият браузър.

Мобилни апликации

 

Netflix


Една от най-популярните услуги за гледане на ТВ съдържание по заявка (on demand) е известна с това, че позволява достъп през всякакъв вид мултимедийни устройства – от настолни и портативни компютри до гейм конзоли. Разбира се модерните напоследък смартфони и таблети също не са пропуснати.

 

 


За собствениците им Netflix предлагат специална апликация, позволяваща ви да гледате Web TV от вашият iPhone или iPad.

 

SkySport TV


Един от най-популярните спортни канали в света също има свое собствено iOS съвместимо приложение. То ви позволява да гледате на всяко Apple устройство програми като Sky Sports 1 до 4, Sky ESPN, Sky Sports F1 и Sky Sport News.

Crackle


Тази апликация ви дава достъп до огромна база от безплатно ТВ съдържание онлайн. За разлика от предните два примера, тя има версия освен за iOS и за Android.

Хардуер

Естествено най-логичният избор когато говорим за онлайн достъп в това число и Web TV услуги все още си остава добрият, стар настолен компютър. В глобално свързаният свят в който живеем обаче има и много други възможности за гледане на онлайн телевизия.

Една от най-популярните напоследък (особено след тазгодишното Е3) са игралните конзоли. Двете най-добре продавани в момента – Xbox 360 и PlayStation 3 не само са интернет свързани, но и предлагат множество Web TV възможности. С новата си технология Xbox SmartGlass (и свързаните с нея услуги), Microsoft дори направиха още една стъпка напред в тази посока, превръщайки гледането на телевизия в удивително, ново интерактивно преживяване.

Друга възможна опция са така наречените dedicated set top box устройства (специални, мултимедийни устройства за поточно предаване на мултимедия). Добър пример за такъв продукт е Boxee – мултиплатформено HTPC създадено специално за възпроизвеждане на мултимедия от интернет. Въпреки скромният си външен вид и цена (около 350 лв) то предлага поддръжка на Full HD резолюции и многоканален звук.

 

 Скоро обаче всички тези допълнителни „устройства посредници” могат да бъдат напълно изместени от завръщането на тази сцена на първопричината за телевизията – добрият, стар ТВ екран.
Налагащите се през последните няколко години Smart (интелигентни) телевизори, като UE46ES7000 на Samsung, KDL-55HX853 на Sony или TX-L42WT50 на Panasonic предлагат уникални, интерактивни функции за онлайн възпроизвеждане на мултимедия в това число и за директно гледане на уеб телевизия.

Ако тази нова технология се наложи цикълът може да се затвори и в крайна сметка нещата отново са се върнат по старому, а телевизията – била тя уеб или традиционна, да се върне там където й е мястото – в телевизора.

Тагове: