Голяма социологична анкета, проведена от учени от Университета Мичиган, е показала, че половината от майките и една трета от бащите обсъждат здравето на децата си в социалните мрежи, а 70% от родителите търсят в мрежата съвети за проблеми, свързани с децата. Учените са анализирали плюсовете и минусите на явлението, за което в английския език вече съществува отделен термин – sharenting.

 

Според данните на изследователите най-разпространените теми за обсъждане са: как да накараме детето да заспи (около 28% се интересуват от този въпрос), храненето (26%) и въпроси, свързани с дисциплината (19%). Освен тях популярни са въпросите около грижите за децата, подготовката за училище и обсъждането на проблемите в поведението. 70% от родителите са отговорили, че получават съвети от по-опитните родители, общувайки чрез интернет, а 62% са изказали мнение, че това общуване им помага да се чувстват по-спокойни.

 

Думата sharenting се образува от двете английски думи – parenting (родителство) и share (споделяне), в дадения случай в социалните мрежи. Изследователите отбелязват, че тенденцията да се публикуват фотографии и разкази за живота на децата в интернет, както и да се търсят съвети от други родители е много разпространена. Може би изглежда, че няма кой знае какви различия от миналото, освен че преди не е имало социални мрежи - все пак родителите, приятелите и кумовете не са били лишени от шанса да обсъждат същите въпроси. Но описаното явление има и някои нови аспекти - не само своите плюсове, но и някои минуси, които според учените е важно да бъдат отбелязани.

От една страна, социалните мрежи действително са много полезни за съвременните родители, помагайки им лесно да намират необходимата им информация и да получават помощ в различни ситуации. От друга страна, съществува възможност от риск за безопасността и нарушаване на границите на личния живот.

 

Две трети от запитаните родители са казали, че разбират, че личната информация и фотографиите на детето може да бъдат широко разпространени. Повече от половината анкетирани са казали, че се притесняват, че когато детето порасне, може да намери неща за себе си в мрежата, които да не му харесват.

Неотдавна пък се появиха съобщения за друг тип последици. Родители са открили фотографии на своите деца на страниците на непознати хора, където собственикът на страницата е показвал детето като свое. Това явление веднага бе наречено „виртуално похищение“. В други случаи фотографиите на детето са ставали причина за колективен присмех в различни групи и мрежи. Учените от Университета Мичиган призовават всички родители да бъдат отговорни по тези въпроси и да разберат, че те отговарят за безопасността - физическа и психическа, на собствените си деца.