Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Раджив Рамасуами става част от Vmware през април 2016 г., като отговаря за всички продукти и услуги на компанията, а преди това управлява бизнес отдела за мрежовата сигурност като вицепрезидент и главен мениджър. Преди това шест години е бил главен вицепрезидент на Broadcom Corporation и осем години като главен мениджър, отговарящ за центровете за данни в Cisco. Рамасуами е завършил Indian Institute of Technology в Мадрас, има докторска степен от University of California, Бъркли, и притежава 36 патента, основно в сферата на оптичните мрежи. HiComm имаше възможността да разговаря ексклузивно с Рамасуами.

VMware е една от водещите и най-големи IT компании в България, която непрекъснато се разширява. Какви са плановете ви за развитие на звеното тук?

В българското подразделение на VMware работят около 700 души, като повечето от тях са софтуерни инженери. През следващите няколко години планираме да се разраснем двойно и дори повече – да разполагаме с над 1500 служители. В момента изграждаме нова, голяма и просторна сграда, която да приюти настоящите и нови експерти на VMware. Надяваме се да бъде готова през следващата година и половина. Българското звено помага за разработването на много технологии, включително и на цели продукти, които се предлагат в целия свят. Например някои от облачните ни решения изцяло се развиват в София. Тук разполагаме и с голям екип, който се занимава с анализ на данни. Така например решението ни VMware Analytics Cloud също се разработва изцяло в България. Екипите в местното звено се разрастват и стават все по-завършени, така че да могат да предоставят цялостни продукти, а не само отделни компоненти.

Какво ви привлече в България и какви инвестиции сте направили до момента?

Това, което ни привлече в България, е качеството на специалистите, които има в страната. Разполагате с много добри софтуерни разработчици. Очакваме развойният център в София да продължи да се разраства, като ние ще продължим да инвестираме в него. Както виждате, не влагаме средства само в екипите, но и в материалната база, като най-ясният пример е строежът на новата централа. VMware е на българския пазар от 2007 г. и ние непрекъснато инвестирахме през тези повече от десет години, като плановете ни са дългосрочни и се надяваме да продължим с това темпо и през следващото десетилетие.

Разрастването звеното ще обхване само настоящите екипи или ще създадете нови, които да се фокусират върху нови за българския център продукти?

Ще бъде комбинация от двете. Непрекъснато идват нови и нови проекти и продукти, които да се разработват в България. Преди две години ние дори нямахме инструменти като VMware Analytics Cloud. Това е ново решение за нас, което е изградено изцяло в България. Има много такива продукти, които развиваме от нулата, и то в местния развоен център. В същото време надграждаме нашите съществуващи решения, за които също ни е необходим ресурс от специалисти. Така че разрастването на екипите ще се осъществява по двата начина – ще създаваме нови и ще разширяваме настоящите.

В България и в Европа като цяло се говори за огромен недостиг на IT специалисти. Как VMware се справя с този проблем, който затруднява цялата софтуерна индустрия?

Привличането на специалисти за нас не е чак такъв проблем, както за други представители на индустрията в страната. Това се дължи на факта, че VMware е доста атрактивен работодател, защото предлагаме едни от най-добрите условия за работа не само в IT индустрията, но и като цяло в държавата. Проектите на екипите включват водещи технологии и предлагат голямо развитие и израстване на специалистите. Продуктите, които излизат от звеното, се предлагат в целия свят. VMware определено е място, в което един експерт може да израсне много професионално и да изгради блестяща кариера. Това се дължи не само на естеството на работа на компанията, но и на възможностите, които ние предоставяме за това. Проблемът в България е по-скоро друг – ограниченият брой налични висококвалифицирани експерти в страната.

Недостигът на IT специалисти не е ограничен само локално или регионално, това е глобален проблем. Той се дължи на факта, че вече всичко е технологично. Нямаш индустрия, която да не използва някакви IT системи. Всички сектори се нуждаят от технологични специалисти и всеки наема такива. Решението е все повече хора да започнат да се обучават в IT специалности и умения. 

Новата сграда на VMware трябва да отвори врати догодина.

VMware разполага с няколко развойни центъра по света, компанията все повече се фокусира върху българското звено – на какво се дължи това решение?

VMware разполага с три основни развойни звена – в Пало Алто (САЩ), София (България) и Бангалор (Индия), както и с няколко по-малки центъра. В България и Индия растем с бързи темпове поради една основна причина – може скоростно да развием екипите, без да навредим на качеството. В Пало Алто имаме страхотни специалисти, но там количеството на наличните експерти е доста по-ограничено. Развитието на нашите центрове зависи от два фактора – наличието на таланти и възможността ни да ги привлечем и задържим. България покрива и двата критерия, затова ние инвестираме активно в местния център и се развиваме с добри темпове.    

България е известна в региона и със своята развита екосистема от стартиращи компании и VMware проявява ли интерес към подобни фирми и планира ли да инвестира в тази среда с цел да насърчи иновациите?

Наблюдаваме стартъп средата не само в България, но и на световно ниво, като под наша опека развиваме подобни компании. Основно в момента си партнираме или инвестираме в американски стартиращи предприятия, както и с някои индийски. Гледаме с интерес към българските стартъпи, като сме отворени за всякаква форма на сътрудничество – партньорство, инвестиране или придобиване.

Има ли вече конкретни примери със стартиращи компании от България, с които работите или инвестирате?

VMware няма практиката да съобщава подобна информация, докато не финализираме подобна инвестиция, партньорство или придобиване. За момента просто няма какво да обявим, освен че наблюдаваме развитието на предприемаческата среда в България.

Как се развива пазарът за виртуализация и как се развива VMware в основния си бизнес сегмент?

VMware се развива доста добре. Пазарът за виртуализация се разширява непрекъснато и с бурни темпове, като вече е обхванал напълно основните сървърни процеси, с което ние започнахме и развихме като компания. В момента преминаваме към виртуализиране на всичко – от изчислителния капацитет, през сторидж системите за съхранение и телеком мрежите, последните две се развиват като важни части от нашия бизнес. Виртуализирането на цялата IT инфраструктура е едно пътешествие, по което компанията е поела от доста време. Но то тепърва се разширява и вече не обхваща само центровете за данни, но се разпростира из цялата облачна структура. В САЩ вече е факт – като подобни примери са платформите Azure на Microsoft и системите на Google. VMware предоставя стабилна, надеждна и лесна за управление среда в облака, като разчита на технологията по виртуализация. Следващата стъпка е в преминаването към изчисления на „ръба“ (т.нар. edge computing), тъй като все повече устройства ще се намират там. Ние успяхме да виртуализираме всички ресурси в публичните и частните облачни системи, както и този процес в момента върви с мрежовата инфраструктура на телекомите.

На първо място – пазарът се променя непрекъснато. Преди 10 години публичните облачни системи не бяха толкова силно развити. В момента почти всеки ги използва, все повече продукти се пренасят към инфраструктура „на ръба“, всички компании вече се дигитализират и изграждат собствени приложения за обслужване и комуникация със своите клиенти. От перспективата на VMware ние се опитваме да засилим тези процеси, като направим системите много по-лесни за управление.

Разкажете малко по-подробно за системите и концепцията edge computing?

Този пазар се очаква да бъде огромен. Представете си вендинг машина за кока-кола, която е свързана с интернет или автономен автомобил. Дори може да разгледаме и по-големи примери – като локален клон на банка. Във всеки от тези случаи е много по-добре част от информацията и приложенията да се обработва на място за по-добро и качествено преживяване на потребителите. Ако продължим с примерите – представете си локално кафене и като влезете, системата ви разпознае като редовен клиент, какво кафе обичате и директно може да ви го приготви. Много от тези приложения трябва да се използват локално, а не дистанционно в облака. Много добър пример за това са автономните коли, за да могат те да реагират, мигновено голяма част от изчисленията трябва да се правят на място. Именно заради това новият свят на IoT ще разчита на комбинирани изчисления – локално и в облака. Като първите са тези т.нар. на ръба на инфраструктурата. Процесите по обработка, съхранение и опазване на данните и комуникацията с устройствата трябва да бъдат управлявани ефективно. Всичко това предоставя много възможности за VMware с нашия опит за решенията за виртуализация и оптимално използване на всички налични ресурси.

Но тази инфраструктура все още не съществува или поне не е достатъчно развита – кога да очакваме това да се случи?

Да, така е. В момента вече виждаме малко на брой компании, които експериментират активно с тези технологии. Така че нещата се случват и не са само на хартия. Например скоро ми се наложи да карам електромобил Tesla и тя получава всички софтуерни ъпгрейди в движение през безжична мрежа, без да е необходимо да заведеш колата на сервиз. Самият автомобил разполага с бордови системи за автономно каране, както и ползва доста информация от облака. С времето ще виждаме все повече такива продукти и решения. Вече разговаряме с много търговци, които искат да изградят магазините на бъдещето, или с индустриални гиганти, които желаят да автоматизират напълно производството си. В началото сме, нещата се случват и тепърва ще се развиват. Затова и VMware залага в стратегията си технологиите на „ръба“, в които виждаме бъдещия ръст на пазара. Но четирите технологии – публичен и частен облак, телеком мрежите и edge computing-ът са свързани помежду си. Особено от гледната точка на приложенията, защото те позволяват информацията да се съхранява и обработва по гъвкав начин на място, което е най-подходящо за целта. В момента се използва основно един метод, но постепенно тези технологии ще се комбинират. Част от информацията ще се съхранява в облака, на „ръба“ ще бъде най-необходимата за момента данни, а управлението може да минава през мрежите на телекомите. Не трябва да ги разглеждаме като изолирани решения, а като възможност за изграждане на най-подходящите комбинации от тях.

Какви са вашите прогнози за развитието на този пазар през следващите години?

Днес повечето бизнес клиенти например използват частни облаци за съхранение на своите данни, като само 10% използват публичните такива. С времето все повече компании ще разчитат на вторите, като очаквам между 30 и 50% от бизнеса да се преориентира към тях. Все още необходимостта от приложения, ориентирани към малки свързани устройства в рамките на Интернет на нещата (IoT), расте и в един момент този сегмент ще се разшири значително. Което ще увеличи и търсенето към решения, ориентирани към „ръба“. Очаквам пазарът да нарасне значително, което за нас е добра новина. Тепърва виртуализацията на телеком мрежите ще достигне своя пик, като това е бизнес за милиарди долари. Сторидж и управлението на бизнес процесите също в момента расте с добри темпове. Оптимист съм за бъдещето и че пазарът ще върви нагоре, което е добра новина и за VMware.