Между бляскавите и шумни премиери на нови смартфони, таблети и лаптопи, Мобилният конгрес в Барселона също е дом на наглед по-скромни, но също толкова важни събития, които обаче засягат най-вече бизнеса. Сред големите участници и тази година беше лидерът в облачните инфраструктури и виртуализацията VMware. От новините, които обяви калифорнийската компания, се открои фокусът й върху приложението на IoT (интернет на нещата) технологии в производството, търговията на дребно и много други сфери на бизнеса. Повече за това ми разказа Мими Спайър, вицепрезидент за IoT бизнеса на VMware.

Информация на “ръба”

Водещите новини от Конгреса всъщност бяха около наборът от решения за т.нар. “edge computing”, които VMware обяви. Тяхната основна цел е да се използват при управление на активи и наблюдение. Концепцията за “edge computing” представлява изнасянето на част от данните и тяхната обработка на ръба на мрежата. С други думи информацията не се предоставя напълно в облачните системи, а остава в близост до самите устройства. Така се пести време в предаването на информация в реално време и нейната обработка. В контекста на IoT това означава, че данните от даден сензор в подобна мрежа не стигат до отдалечен облак, а се обработват на локално ниво. Това намалява нужната свързаност на сензора, но може да повлияе позитивно и на сигурността на данните, които не е нужно да напускат локалната мрежа.

Новите решения

Компанията обяви три нови решения, като на първо място е начин за приближаване на хипергонвергирана инфраструктура (HCI) до “ръба” чрез платформата Pulse IoT и HCI инструменти. С това решение VMware ще предложи анализ на данните от сензорите в реално време при “ръба”, като компанията работи с партньори, които ще предложат нужните инструменти за анализ.

В IoT решенията си VMware залага силно на партньорства с компании като Dell EMC и Axis

Друго партньорство е това с Axis Communications и Dell EMC, което е насочено към конкретен продукт за умно наблюдение, базиран на IoT. Тук Axis предоставя оборудване като IP камери и рутери, докато Dell EMC се грижи за изчисленията чрез сървъри или Dell Edge Gateways. Ролята на VMware е в управлението, което ще става с Pulse IoT Center. В същата посока е работата на VMware за разработка на “модерна банка от бъдещето”, където чрез наблюдение ще се оптимизира сигурността и потребителското изживяване.

Накрая е инструментът за проследяване на активите на производители, разработен с Wipro Limited. За целта платформата Looking Glass на Wipro ще се интегрира с решенията за IoT Edge на VMware. Това ще позволи проследяване на активите и данните, но и предварителен анализ за грешки.

Големите притеснения на бизнеса

Предизвикателствата пред VMware в имплементация на тези решения са неочаквани и интересни. Мими Спайър, вицепрезидент за IoT бизнеса във VMware, спомена три основни предизвикателства свързани с интеграцията на IoT решения.

Бизнесът има три основни притеснения около IoT

“Първата пречка, която срещаме е това, че клиентът трябва да знае какво иска да прави с IoT”, обясни г-жа Спайър. “Много от тях идват и казват, че IT директорът им смята, че имат нужда от IoT, но не знаят какво точно им е нужно”.

В тази ситуация подходът на VMware е да образова клиентите си, така че да си зададат правилните въпроси - защо започват това начинание, как ще повлияе на главните цели на бизнеса им, дали ще им спести разходи, ще промени бизнеса или ще предостави по-добро изживяване.

Въпрос на сигурност

Втората сфера, която е предизвикателство пред IoT технологиите е сигурността. “Клиентите искат да знаят как да предпазят устройствата си, да са сигурни, че някой хак няма да ги изкара на първа страница на New York Times”, споделя г-жа Спайър. Именно в това отношение edge computing технологиите са с предимство пред стандартните облачни IoT решения, тъй като данните са по-близо до устройството. Също така VMware използва решение, с което автентификацията и криптирането се случват на самото устройство, като софтуерът им проследява и здравето на устройството. “Пикове в температурата или друго екстремно събитие може да означава, че устройството просто е счупено, но може и да означава, че се е случило нещо свързано със сигурността”, обяснява г-жа Спайър.

Сигурността на IoT мрежите включва и мониторинг на здравето на устройствата

В това отношение VMware отново залага на комбинация от партньорства и собствени усилия. Едно от тях е със ZingBox, американска компания, която предлага начин за засичане на всички неща в мрежата. Това е важно, тъй като често компаниите не знаят какво точно е свързано с мрежите им, което е потенциален риск за сигурността, като именно това откриване на устройства е все по-важно. Също така ZingBox наблюдава мрежата и научава обичайните й състояния, така че да засича подозрителни активности, като всичко това се случва извън устройствата.

Сред плановете на VMware са да добави възможност за конкретни действия, като включване, изключване, рестарт, карантина на устройствата и други подобни. Сред идеите са неща като виртуализация на шлюза (gateway) и прехвърляне на защитата на устройството на самото устройство. Не на последно място е възможността за контрол на достъпа. Така сигурността не е концентрирана на едно място, а е разпределена в различни слоеве, които се грижат за различни потенциални рискове.

Между два свята

Последното предизвикателство е и много по-голямо от очакваното, като то се корени в спецификите на индустриите, които VMware цели с IoT инициативите си - производство, петрол и газ, автомобили и т.н. При тях досега винаги е имало ясно разделение между IT и OT отделите. Докато IT се грижи за технологиите обработващи информация, но не и внедрените технологии, които не генерират данни, работата на OT е използването на компютри за мониторинг или промяна на физическото състояние на системите на компанията, като например управлението на робот, който се използва за сглобяване на части. Смесването на IT и OT в последните години е резултат на внедряването на сложни машини със свързани сензори и софтуер във все повече бизнеси. Причината е желанието да се анализират данни, които машините могат да генерират, така че да се оптимизира производствения процес.

За да има успешна интеграция на IoT IT и OT отделите трябва да работят заедно

Уловката тук е, че IoT решенията са в сферата на компетенции на IT отделите, които и са основните клиенти на VMware, но трябва да бъдат внедрени в контекста на OT. “Мисля че хората, които всъщност правят IoT въобще нямат идея за него. Хората при петролните кладенци, мрежите за комунални услуги, умните градове, общините, те въобще не мислят за това”, коментира г-жа Спайър. Затова и част от работата на VMware е да направи връзката между хората, които знаят за IoT и хората, на чиято работа ще повлияе внедряването на такива технологии.

По данни на Gartner около половината от IoT проектите в бизнеса ще се изпълнят от IT екипи, което е напълно нормално. Мими Спайър отбелязва, че “хората в OT не искат да се занимават със сигурност, софтуерни пачове, оптимизация на процесори, мрежова свързаност. Мисля, че това е възможност за разширяване за IT отделите, така че те ще са по-ангажирани”, отбелязва тя. Естествено, това ще отнеме време, особено в някои индустрии. Други обаче се справят много добре, като пример са петролната индустрия и автомобилното производство.

Мащабното бъдеще

В най-консервативните прогнози, до 2020 година на планетата ще има 20 млрд. свързани устройства. Тяхното управление е предизвикателство само по себе си, но когато голяма част от тях са в сферата на бизнеса, нещата са още по-чувствителни. Въпреки че тези теми остават по-назад в новинарския поток от телефонни премиери, справянето с предизвикателствата около тях са от ключово значение за бъдещето, по което не спираме да мечтаем.