Днес на мода са технологичните играчки. Децата израстват със смартфон в ръка, което малко или много ги отдалечава от онези, по-прости играчки, които нямат нужда от презареждане всеки ден и са винаги на разположение. Днес ще ви разкажа именно за една такава играчка, но и за нещо още по-интересно - хората, която я популяризират в България. Тези, които инвестират време, внимание към социалните канали, но и огромно количество страст, за да разпространят не само самата играчка, но и филосифията, на която ни учи. Филосфия, която е полезна дори в ежедневието.

Преди да навляза в детайли искам да наблегна на факта, че играчката, не е само за деца, а е подходяща за всеки активен човек и за всеки, който иска да развие своите рефлекси, координация, чувство за баланс и да подобри своето физическо и психическо здраве.

Запознайте се с Kendama, една изключително пристрастяваща японска дървена играчка, която спада към така наречените Skill toys (играчки, развиващи умения). Когато се научите да я владеете, ще започнете да се чувствате като истински самураи.

Представям ви и трима истински кендама самураи от Пловдив – Серафим Захариев на (27 г.), Михаил Андреев – Apache (също на 27 г.) и Илин Илиев (на 23 г.). Те са основните „виновници“ игрите с кендами да станат популярни в Пловдив. Също така те стоят зад Facebook страницата „Кендама България“, която има за цел да създаде общност, в която всички кендама играчи да се свързват помежду си. Но преди да прочетете какво казаха за вас Серафим, Михаил и Илин, ще разкрия още малко подробности за тази интересна джаджа.

 

s

 

Кендамата се откроява със своя уникален дизайн и хилядите възможни трикове и комбинации, докато играете. Тя се състои от три части: тама (топка), сарадо (голяма и малка чашка) и кен (продълговата част завършваща с шип). Комбинациите от движения и трикове с нея са неограничени. Триковете всъщност представляват вариации на жонглиране с топката в трите чашки и нанизването й на острието отгоре, разнообразие от статични баланс трикове и динамични (въртеливи) движения, осъществени с помощта на връвчицата и различните хватове на кена или тамата. Усвояването на кендама триковете изисква практика, концентрация, търпение и креативност. Умения, които са приложими във всяко едно ежедневно наше начинание.

Кендама не е само традиционна японска играчка, тя се е превърнала в официален спорт и жонгльорски способ с многобройни състезания и тематични срещи, които се организират в Япония, Америка и Европа.

Серафим Захариев е главното действащо лице зад Facebook страницата “Кендама България”. За него кендама е „усъвършенстване, общност, движение, активна медитация, забава и баланс. Нещо, в което всеки намира свой собствен смисъл“, казва той. „Кендама България" се роди от обичта ни към заниманието. Мястото, което събира всички играчи и ражда нови всеки ден. Целта ни е да се движим, мотивираме и споделяме радостта от играта на самураите.“

Илин учи музика със специалност китара в Пловдив и съчетава двете си страсти (кендамата и музиката) по-един страхотен начин. А Михаил Андреев Андреев - Apache освен своите кендами обича и Джак Ръсели и по-специално неговата сладка Леа (на снимките в галерията ни). Той практикува сериозно от юли 2015 година.

 

 

s

 

Когато се разхождате в Пловдив, все по-честа гледка из възловите места в града са именно играчите с интересния предмет. „Квартал „Капана“, тепетата, Стария град и всяко едно китно кътче на града ни е повод за няколко спайка и видео, запаметяващo успеха“, казва Серафим. „Във всички големи градове има активни групи, с които да споделяме прогреса.“

Илин споделя, че наричат Серафим "гуруто", тъй като той е създател на „Кендама България“ и ги е запалил по тази игра. „Заедно с него и Михаил - Apache (братовчед ми) разпространяваме открай време играта из страната. Целите ни са да покажем на хората, че една толкова малка играчка може да бъде изключително полезна и физически, и психически.”

Михаил също споделя, че се е запалил по това изкуство от уменията и ентусиазма на Серафим. „Би ми се искало да се появи една вълна от млади играчи, които наистина да се научат да играят, но и да схванат цялата философия, която се крие зад играчката, а тя е, че колкото повече се труди човек и не се отказва, толкова повече успява и се развива. Тази нагласа се пренася и в други ситуации от живота ни.“

Според Серафим освен индивидуалното усъвършенстване кендама е повод да бъдем физически активни, сред природата, както споделяйки изживяването с приятелите си, така и повод за създаване на нови такива. Гарантираното удоволствие от прогреса, урокът да не се отказваме, колкото и трудно да изглежда на момента, и всичко това дори без батерии.

Не не само това. Интересно е, че практиката в една толкова нестандартна игра може да промени дори светогледа ни. Това споделя и Илин, като добавя, че човек трябва да бъде по-отворен към света и неговите пътеки - "Кендама не е единственото хоби, което може да те завладее, но е един прекрасен старт към нови открития, развлечения и откакто се занимавам с това изкуство, започнах да оценявам труда си и да изисквам от себе си да бъда по-добър и по-добър".

Тази година "Кендама България" организира и проведе първото състезание в Пловдив в квартал „Капана“ по време на октомврийското събитие „Капана Фест“.

Сред успеихте на събитието е, че се събират най-различни хора, които черпят опит от другите и по-опитните играчи. "Тези срещи са уникални!", добавя Илин. Сред мечтите на младежите е да се запознаят лично и с хора извън България, които са на доста по-високо ниво от тях в играта. "Засега лично аз имам цел да посетя световното първенство в Япония през 2017 г. Ако успеем да развием изкуството достатъчно с времето, Пловдив може да бъде домакин на европейско първенство през 2019 г.", допълва той.

По случай първото състезание по време на „Капана Фест“ Михаил разказва, че се е чувствал страхотно и благодари на всички  малки и големи, които са дошли. Според него именно това е най-важното - забавлението. "Иска ми се да си направим и национално и да се запознаем с хора от другите градове, които играят, но на този етап не мисля, че е възможно. Мога да кажа, че ще направя всичко по силите си, за да научат хората какво е кендама, какви са възможностите с нея и се надявам да се запалят най-вече по-малките, защото те показват най-голям интерес".

Серафим споделя също, че се организират работилници, игри и състезания, на които се обменя опит. Посещават се и различни тематични събития, училища и фестивали.

 

 

На въпроса ми дали кендама може да завладее цялата страна и вниманието на младите хора и децата, за да излязат за малко от виртуалните светове на своите телефони и компютри, Серафим, Илин и Михаил споделят едно мнение, а именно, че тя няма да завладее всички, но тези, които я припознаят като своя игра, не трябва да се отказват и трябва да бъдат постоянни.

Накрая помолих Серафим, Илин и Михаил да дадат своето мотивиращо изречение към вас, читателите на HiComm.

Серафим: Призовавам хората да освободят съзнанието си от рутината на ежедневието и да бъдат търсачи. Да търсят движението, което ги прави щастливи и балансирани. Да пробват нови занимания, защото някъде там ги очакват нови хоризонти, градивни предизвикателства и истинска забава. Точно каквото е кендама за нас.

Илин: Хората не трябва да стават кендама играчи. Кендама е изкуство, както казах по-рано. Не е просто играчка, с която подмяташ топче. Ако обичате да се предизвиквате, да надхвърляте възможностите си и искате да се забавлявате в същото време, кендамата е за вас. Най-приятното нещо са хората, които споделят интереса към изкуството и се учат заедно. Ако играете и не ви се получава трикчето, има златно правило: използвайте повече колена и си повярвайте. 

Михаил: Кендамата е забавна играчка. Лесно е да се научат основните неща, но се искат много часове и отдаденост, за да се усвоят по-сложните движения и баланси. Трудно е. Може би това ме кара да продължавам да играя все повече. Това си е вид активна медитация. Който иска да има сериозен сблъсък със самия себе си, нека грабне една кендама и да започва да играе.

 

Във Facebook страницата на "Кендама България" може да намерите още информация, но и цялата гама от актуални модели от най добрите марки, както и бутикови ръчно изработени кендами. Последвайте "Кендама България" и в Instagram и Youtube.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Social

Образователният проект Amazon Web Services Educate идва за пръв път в България

5 | 14.11.2017