Всеки геймър ще ви каже, че видео игрите са много повече от забавление. Те са култура, изкуство, начин на живот. Ново средство за изразяване, което има по-голяма социална значимост, отколкото много хора са готови да признаят. Част от индустрия, която вече струва повече от филмовата.

Да, всеки геймър ще ви каже това, че дори и повече. Но да го чуеш от човек, който не е геймър и не е пряко обвързан с индустрията, е огромна и ценна рядкост, която заслужава да бъде отбелязана. Вероятно ще си помислите: "Това са само думи, всеки може да ги каже", и в повечето случаи бихте били прави, но не и в този. Защото човекът, който ги изрече, беше Фабиен Флори, Директор на Френския институт в България, а причината за нетипичната ни среща - Sofia Game Jam. Тази година събитието за разработка на игри ще се проведе именно в залата на Френския институт в България. И тази подкрепа от страна на Института е повече от показателна за значимостта на видеоигрите днес.

 
Фабиен Флори - Директор на Френския институт в България

Sofia Game Jam не е събитие, което хората обикновено асоциират с институция като Френския институт в България. Защо решихте да го подкрепите?

Никой не може да отрече факта, че дигиталната култура променя обществото ни. Затова и искахме да подхраним културната си програма със събитие, символизиращо тази нова част от нея в съвременното общество. Sofia Game Jam успешно дава физически израз на симбиозата между класическото разбиране за изкуство и творчество и модерния дизайн и софтуерното инженерство. Винаги сме подкрепяли модерните изкуства, музика и разнообразни културни събития в България и смятам, че е важно тази подкрепа да се пренесе върху всеки нов аспект от постоянно обогатяващата се култура на нашето общество. А видеоигрите бележат следващата му културна еволюция.

Първоначално идеята ми беше да направим събитие, свързано с електронните спортове. Не беше нещо особено оригинално, а след като обсъдих идеята с ТУ София и с моите синове и приятели, осъзнах, че изборът изобщо не е подходящ. Да, хората се събират, играят игри заедно, състезават се, но нищо повече. Къде е дълбочината, къде е креативността? Исках да дам гласност именно на нея. Да намерим следващото поколение талантливи млади хора и с това Sofia Game Jam успя да ме спечели. С фокуса върху разработването на видеоигри. Събитието е важен актив за Френския институт в България и за цяла София. Младите хора, които участват на него, създават нещо ново, водят нов начин на живот и са част от ново общество. В него има толкова креативност, толкова силно е изразен духът на дигиталната ера, че нямаше какво да го мислим. Свързахме се с организаторите и веднага подписахме партньорството си.


Екипът на Sofia Game Jam с Фабиен Флори (вдясно) и представители на Френския институт в България

Модерните видеоигри и комплексното им, креативно, но и толкова технологично обвързано разработване дават изцяло нова гледна точка върху света и обществото и е важно за нас да вникнем в тази нова философия, в това ново разбиране. Искаме да сме в крак с времето и да се адаптираме към новата реалност.

Тоест за Вас видеоигрите имат както културно, така и социално значение?

Да. Те са на кръстопът между множество културни аспекти и развития както в изкуството, така и в технологиите. Затова за мен е много интересно да наблюдавам всяко ново поколение видеоигри. Твърде млада сте, за да помните, но когато аз бях дете, игрите бяха Space Invaders, Pong!, Pac-Man и т.н. Когато ние ги играехме, бяхме сами. Днес тримата ми сина играят с хора от целия свят. Това променя начина ни на живот. Освен това игрите от моето време бяха много, много семпли във визуално отношение поради ограниченията на тогавашните технологии. Сега видеоигрите изглеждат по коренно различен начин благодарение на неспирната еволюция на технологиите и на разбирането ни за това, как можем да използваме видеоигрите - като наративно средство и социокултурен инструмент.

Когато за първи път с TELUS International Europe обсъждахме Sofia Game Jam, бързо осъзнах колко значимо е включването ни в такъв проект, защото искаме да дадем глас на тази интелигентна нова форма на изразяване. Геймингът и гейминг компаниите са важни и от гледна точка на бизнеса, защото показват нов начин за създаване на нещата, ново развитие, нови специфики на работа и комуникация. Във всеки свой проект, концепция, идея гейм компаниите успяват да вкарат духа на новото поколение. Нещо, което всеки бизнес трябва да се научи да прави, защото, ако не са наясно с реалността, има опасност да бъдат игнорирани.

"Искаме да дадем глас на тази интелигентна нова форма на изразяване."

Поради всички тези причини казвам, че е в наш интерес и в интерес на обществото да наблюдаваме това поколение - вас, моите синове, геймърите като цяло. Да видим в какво се превръщате. Защото това поколение е много по-различно от моето. Виждам как синовете ми са много по-различни от това, което аз бях на техните години. Как развиват някои аспекти от темперамента си по много различен начин. Наистина, ако искаме да разберем какво ще бъде бъдещето, трябва да вземем под внимание реалността днес. И да се опитаме да синхронизираме активностите си с дигиталната култура, чието лице са видеоигрите.

Наскоро около френското студио Quantic Dream и предстоящата им игра Detroit: Become Human се оформи разгорещен дебат за това, дали игрите са подходящ медиум да обсъждат тежки социални въпроси като например домашното насилие. Каква е позицията Ви по този въпрос?

Игрите са медиум, който има социално значение. Важно е обаче да разберем, че същевременно те са много нов медиум, който трябва да наблюдаваме внимателно, защото все още не съществува рамка, която да определя точно какво може и какво не може да се изобразява в една видеоигра. Трябва да има дебат между създателите на видеоигри и представители на социалните научни среди и образователните системи, за да се стигне до извода кой е най-правилният и образователен начин да бъдат представени тези тежки социални теми на новото поколение. Нужни са ни умни игри, които да могат да предадат тези послания, защото, колкото и внимателни да сме, децата намират начин да играят тези игри, които не са подходящи за тях.

Кадър от предстоящата игра Detroit: Become Human от създателите на Heavy Rain и Beyond: Two Souls

С всичко това на ум не съм срещу възможността една игра да представи тежки социални концепции в историята си. В крайна сметка реалността ни е в основата на всяка игра, на духа ѝ. Колкото и фантастичен да изглежда крайният продукт, всичко започва с идея, вдъхновена от нашия свят. В това отношение игрите са като поезията. Не реалност, а стилизиране на тази реалност.

Как предполагате, че ще изглежда бъдещето на гейм индустрията и на технологичния сектор в България?

В България има нещо много специално. Техническият университет в София има официално признание от Френската държавна комисия за инженерни звания за нивото на обучение, което предлага. Това е прецедент. Комисията няма практиката да дава това отличие на университети извън Франция. Но това отличава ТУ София като един от топ университетите по технологии - нещо, което е изключително ценен ресурс за България и атрактивна черта за чуждестранни инвеститори от софтуерния бранш.

Вече има малка група от френски компании, които оперират в страната. Значи очаквате броят им да се покачи през следващите години?

Да, така мисля. В момента България е дом на компании като Trixir, която се занимава с геймификация в корпоративна среда и чийто изпълнителен директор е лидер на групата от френски компании French Tech. Присъствието им в страната е позитивно както от гледна точка на развитие на вътрешните индустрии, така и за повишаване на атрактивността на България като инвестиционно поле за други френски компании.

Разбира се, няма как да изпусна да спомена и Ubisoft Sofia. Посетих студиото преди няколко месеца и бях впечатлен от дейността им, от духа на компанията и ентусиазма на талантливите хора, които работят в нея. Стана ми много приятно да разбера, че много от разработчиците в студиото са чужденци. Така че Ubisoft Sofia е един от примерите, че чужденците са привлечени да работят в България, и съм горд, че студиото е един от партньорите на Sofia Game Jam.


Assassin's Creed: Rogue, създадена от българското студио Ubisoft Sofia, скоро ще получи ремастър

Трябва обаче да отбележа, че има голяма надпревара за едни и същи чуждестранни инвестиции между балканските държави. Особено стане ли въпрос за Румъния и България. Но това, което виждаме като софтуерно развитие в България, наистина е само началото за страната. Днес София е под светлината на прожекторите както заради талантливите български софтуерни инженери, така и заради Председателството на Европейския съюз. Смятам, че това ще доведе много нови хора към страната и ще ги вдъхнови да започнат да развиват бизнеса си тук.

Да завършим с това: какво да очакваме от Sofia Game Jam и как Френският институт в България ще продължи да се развива в гейминг посока?

Какво може да очаквате? 48-часов маратон, в който талантливи и ентусиазирани млади хора правят това, което обичат. Тази година искаме и да проследим развитието на най-добрите отбори от Sofia Game Jam в шестте месеца след края на събитието. И да се възползваме от предложенията на Ubisoft и Trixir да подпомогнат тези отбори да доразвият концепцията си и да завършат игрите си.

Другото нещо, което подготвяме, е голямо обновление в нашата медиатека. Ще създадем специална гейминг зона с партньорството на Ubisoft Sofia, в която младите ни посетители да могат да играят видеоигри. Осъзнавам, че това крие известен риск. Не искаме деца да си играят с виртуални пистолети, затова ще бъде предизвикателство да подберем заглавията, които ще могат да играят във Френския институт в България. Но ще направим всичко възможно да им помогнем да открият всички великолепни виртуални вселени, които видеоигрите са дали на света ни.