Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Харесвате ли добрия дизайн? Красивите продукти около вас, сградите, обзавеждането? Изобщо всичко, което е предварително обмислено, вложена е огромна креативност и в крайна сметка е създадено нещо не само красиво, но и удобно, полезно и хитроумно? Е, ако и вие, подобно на нашия екип сте ценители или още по-добре – самите вие сте дизайнери, то задължително разгледайте следващите предложения, защото те са изключително интересни и красиви. И са само мъничка част сред хилядите предложения от топ европейския конкурс за дизайн.

A’ Design Award – за да бъдете международно известен!

Радваме се да споделим с вас, че HiComm вече е официален медиен партньор на наградите A’ Design Award. Базираната в Италия организация е насочена не само към ценителите на добрия дизайн, но най-вече към активни дизайнери, иноватори. компании, които желаят да подчертаят собствената си идентичност, за да привлекат вниманието на медиите, издателите и купувачите.

A’ Design Award провеждат международното си съревнование за най-добри дизайнери от 11 години насам, имат над 100 медийни партньори на 40 езика, 212 съдии, оценяващи продуктите, и над 12 000 носители на награди! Подадените проекти за участие към днешна дата наближават числото 50 000, а техни патрони и спонсори са институции, като BEDA, Politecnico di Milano University, Общинският културен отдел в Комо (Италия), медиите Yanko, Dezeen, Dexigner, DesignBoom и др. Ако ви интересува подробна информация за всичко около наградите, ще я намерите тук!

Трофеят на A' Design Award

13 наградени проекта от предишната година

Започваме ударно с визуалната част, преди да ви разкажем повече за самото събитие, защото все пак става дума за дизайн – а той винаги е свързан с визуалното възприятие. Ще ви представим само много малка част от интересните миналогодишни победители, за да придобиете представа за какви проекти става дума и да се порадвате заедно с нас на добрите идеи, доброто изпълнение, креативността и духа, които те носят!

Black Hole Speaker

Черна дупка, но базирана на съвременни умни технологии. Тя представлява всъщност Bluetooth портативен говорител, който може да бъде свързан с всеки мобилен телефон с различни платформи и има USB порт за свързване към външно преносимо хранилище за данни. Вградените му светлини могат да се използват и за настолна лампа. Уникалният външен вид на Black Hole може да го превърне в мечтан за много хора домашен уред.

by Arvin Maleki and Ayda Mohseni

 

Blink Home Medical Device

Blink е проектиран така, че да се използва у дома от пациенти за измерване на жизнените им показатели и извършване на основни медицински тестове. Той напътства потребителите по време на процеса на събиране на данни и докладването им към лекаря. Дава възможност на лекаря да осъществи бърза обратна връзка с пациента. Blink дава възможност за по-лесно самообслужване, насърчавайки потребителите да действат проактивно по отношение на здравето си. Извеждайки важни данни на екрана си, той подобрява процеса на диагностициране и спестява време, пари и енергия.

by Belfug Sener

 

niroKey Face Scanner

Универсално устройство за разпознаване на лица за контрол на достъпа, достъп до конференции, достъп до офиси на фирми, приемане на външни посетители и дори определени видове плащания. Може идентифицира хората безпроблемно и без да се натрапва, подобрявайки ефективността на сигурността на достъп. Притежава елегантен заоблен външен вид, комбиниран с 2.5D извито стъкло и матово бял материал, за да създаде дизайн, приятен за всеки.

by BAIDU AI CLOUD HCI LAB

 

Brooklyn Luxury Residential House

Проект, възпроизвеждащ класическия стил, адаптиран и стилизиран към каноните на съвременния дизайн и иновативните технологии. Модерните материали с перфектно качество са допринесли за създаването на този прекрасен проект – истинско бижу на Бруклинската архитектура. Очакваните му разходи ще надхвърлят 5 милиона щатски долара, но ще дадат възможност за създаване на луксозен, елегантен интериор, в същото време функционален и комфортен.

by Marian Visterniceanu

 

Escalade Trimonoran Motor Yacht

Първият дизайн на моторна яхта в света, използваща корпус Trimonoran с всеки детайл, специално съобразен с това. „Тримоноранският“ корпус е дело на повече от 20 години изследвания на холандски специалисти, като осигурява икономия на гориво, висока стабилност и удобно плаване, голямо пространство на палубата и корпуса, по-ниско водно съпротивление и увеличение на скоростта до 30%. Използва по-разумно наличното пространство спрямо стандартните яхти със същата дължина. Платформата му се отваря и слиза до водната повърхност. Escalade разполага с уникално джакузи, което има прозрачна основа и стъпала, водещи надолу.

by Baran Akalin

 

Sonic Electric Toothbrush S7

Вдъхновен от пипалата на октопода, продуктът е много гъвкав и удобно контролиран, така че лесно да проникне в различните места на устната кухина. Главата на четката на S7 има форма на стандартните патентовани традиционни електрически четки, за да може да пасва на всякакви хора. Когато принципът на непрекъснато променливото предаване (CVT) на състезателните автомобили се прилага към електрическа четка за зъби, тя придобива интересни възможности за почистване.

by Dr.Bei

 

AdaptDx Pro Measures Dark Adaptation

Продукт с революционни възможности за индустрията на офталмологични медицински изделия. Предлага напълно ново преживяване за пациенти и очни специалисти в борбата с макулната дегенерация, свързана с възрастта (AMD). Устройството осигурява удобна подплатена каишка за глава, която може да се регулира спрямо всеки пациент. Капакът осигурява допълнителна настройка. Чашите за очи, оборудвани със система за еднократна употреба Comfort Guard, гарантират комфортно уплътняване и висока лична хигиена.

by MacuLogix and MPR

 

Aggregate Collection Lamp

Всяка лампа използва заварен скелет, направен от изхвърлени отпадъци от стомана. След това тялото е изваяно с микс от бетон и рециклирана пластмаса. Aggregate използва тази интересна комбинация от материали. Бетонната/пластмасова формула е едновременно здрава, но и трансформираща модерните отпадъци в нещо полезно. Използвайки рециклирани материал, всяка лампа спомага за екологията. Комбинирайки ги с филтрирани LED крушки, този проект с гордост се възползва от принципите на дизайна и художествените подходи.

by CoCo Ree

 

Hill Wind Hotel and Resort

Проект за курортен хотелски комплекс, чиито очертания и външна форма възприемат мислещия режим на съвременната архитектура. Дизайнерът е използвал идеята за вида му от геометрията на облаците в комбинация с оригами и разширява неправилните им форми. Притежава същия тип бял филм, като международно известния Бурж Ал Араб, като и двата елемента са интегрирани чрез структурни промени, които носят само плюсове един на друг.

by Huafang Wang

 

OZOa Electric Bicycle

Електрическият велосипед OZOa има уникална форма, вдъхновена от буквата Z, която напомня начупената крива на мълния. Рамката е проектирана като една основна непрекъсната линия, свързваща всички елементи на велосипеда заедно, като волана, предното колело, задното моторизирано колело, седалката и педалите. В допълнение той има задно задвижване. Всички части и рамката са направени от алуминиева сплав за намаляване на теглото. Литиево-йонната батерия е вградена в рамката и може да бъде извадена, за да се презарежда отделно.

by Riccardo Nimrod Sapir and Wei Zhang

 

Twist Cube Wireless Charger with Bluetooth Speaker

Проект, който разчита на външния вид и оригиналността, за да предложи ново преживяване. Така се е получила Bluetooth колонка с безжично зареждане и стойка за телефон. В резултат на идеите на дизайнера проектът предлага практическите доста интересни функции заради новата си структура, базирана на кубичните форми.

by Fai Leung

 

YD 32 Ultrasonic Humidifier

Ултразвукова технология изпарява вода и етерични масла, за да създаде фина ароматна мъгла във въздуха. RGB светлината пък добавя фееричен вид и може да се ползва за цветна терапия (докато масленият парфюм, с който се зарежда продуктът, се ползва за ароматерапия). Формите му са органични и свързани с основната цел на проекта – връзките между хората и природата, които да ги накарат да се отпуснат.

by Nicola Zanetti

 

Z Line House Private Residential

Геометричното изследване на морфологията на дома, целящо да увеличи максимално потенциала на съществуващия обект, води до серия математически точно изчислени геометрични и скулптурни форми. Да не разказваме подробностите с високопарни термини – къщата просто има уникални и запомнящи се форми – разгледайте я.

by Revano Satria

 

Ето как може да участвате в конкурса

Ако все още си задавате въпроса, как и защо да се възползвате от участието в състезанието, ще ви кажем накратко – защото една награда е винаги важно нещо, още повече когато се окаже ключова за кариерата и развитието ви. Крайните победители от наградите за дизайн, разбира се, получават още повече предимства и привилегии. Освен стандартния комплект с трофеи те прибират специален годишник, отпечатан сертификат в метална рамка, наръчник за победителите в наградата, безплатна покана за галавечер за двама души по време на церемонията по награждаването, безплатно участие и разпределение в пространството за изложбата на победителите. Това са няколко от най-важните екстри и предимства за победителите, а ако се нуждаете от пълната информация, можете да я разгледате тук!

 

Цели 100 категории!

Ще се учудите колко много категории са организирани и участват в A’ Design Awards. Те са цели 100 и се намират тук. Но за улеснение част от най-популярните такива от областта на чистия дизайн са събрани в този линк. Съветваме ви да използвате търсенето чрез браузъра в самата страница с Ctrl+F, иначе ще ви отнеме доста време да прегледате всичко. Организаторите също така са се постарали да съберат подобните една на друга категории в отделни линкове, което също може да ви е от полза:

Онези от вас, които се интересуват от индустриален дизайн, е добре да се запознаят с класификацията и категориите от споразумението в Локарно.

Как и от кого се оценяват участниците?

Всички регистрирани и одобрени за участие проекти минават един по един пред очите и биват оценявани от международно жури, съставено от учени, професионалисти, членове на медии и др. Методологията, по която това се извършва, е разработвана цели 5 години от организаторите с цел да бъде максимално прозрачна и ефективна. Така че можете да се запознаете по всяко време с нея на този линк. 

Къде и кога да се регистрирам?

Това е може би и най-важният въпрос за всеки, които иска да премери сили и възможности с останалите креативни дизайнери от цял свят. Регистрацията за наградите става на следния адрес

https://competition.adesignaward.com/registration.php

Посетете го задължително, ако искате да се включите в надпреварата. И отново, ако не сте разгледали подробностите около нея, на този линк ще научите повече за самите награди.

Не забравяйте обаче да направите това до 30 септември 2020 година. Това е крайната дата за стандартно включване на проекти за участие. Дори да чувствате, че имате минимален шанс, никога не е зле да опитате, нали? След това проектите ще се анализират и обработват, а крайните резултати ще бъдат оповестени пред широката публика на 1 май 2021 година. Това ще се случи и на нашия сайт, разбира се, като периодично ще ви запознаваме с това, как върви набирането на участници.